Η πρώτη κολοκύθα red kuri έφτασε για φέτος στο σπίτι την περασμένη εβδομάδα.
Δοκιμάστηκε αυτή τη φορά από τα παιδιά μου ψητή και άρεσε πάρα πολύ.
Τους έλεγα ότι εκτός από ψητή την έχω κάνει με φακές και ρύζι και κάποιες άλλες συνταγές που δυστυχώς δεν έχουν καταγραφεί. Πάνω στη συζήτηση έπεσε η πρόταση για ταζίν και άρχισα να σημειώνω υλικά που προτάθηκαν να εμπλουτίσουν την κολοκύθα.
Ταζίν είναι ένα πήλινο σκεύος με κωνικό καπάκι στο οποίο μαγειρεύονται πολλές συνταγές της βόρειας Αφρικής και πολλές φορές αποκαλούνται και τα φαγητά με αυτό τον όρο και το κύριο υλικό της συνταγής, π.χ. κολοκύθα ταζίν.
Εγώ βέβαια ταζίν δεν έχω και χρησιμοποίησα τη μαντεμένια γάστρα μου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα άλλο σκεύος που μπαίνει στο φούρνο με καπάκι.
Αυτοσχεδίασα με ότι υλικά υπήρχαν στο σπίτι σύμφωνα με τις προτάσεις που είχα.
Δοκιμάστε το κάνοντας τους δικούς σας συνδυασμούς με ποσότητες ανάλογα τα άτομα που θα φάνε, εγώ θα σας δώσω μόνο τα υλικά γιατί οι δικές μου ποσότητες ήταν πολύ μικρές, υπολογισμένες περίπου για ένα άτομο.
- κολοκύθα red kuri
- γλυκοπατάτα
- κρεμμύδια στιφάδου ή μικρά κομμένα σε φέτες
- ρεβίθια προβρασμένα
- ξερά σύκα
- ξερά δαμάσκηνα ή βερίκοκα
- σταφίδες
- ρας ελ χανούτ
- καπνιστή πάπρικα
- αλάτι
- κύμινο
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου (πάντα σκεπασμένο με καπάκι) για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
Αν δεν βρίσκετε αυτή την κολοκύθα μπορείτε να βάλτε μια άλλη κόκκινη κολοκύθα.
Ρας ελ χανούτ μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών και είναι αυτό που θα δώσει μια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό.
Μπορεί να σερβιριστεί μαζί με ένα κους κους.
Εξαιρετικό πιάτο! Το δοκίμασα χθες με άλλο είδος κολοκύθας και έγινε πάρα πολύ νόστιμο. Ως λάτρης των μπαχαρικών, αυτό το πιάτο το λάτρεψα! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή. Άλλο ένα πιάτο που μπαίνει στον φάκελο με τις αγαπημένες μου συνταγές.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε.