Κολοκύθα με ρεβίθια και ξερά φρούτα

από
Κολοκύθα με ρεβίθια και ξερά φρούτα

Η πρώτη κολοκύθα red kuri έφτασε για φέτος στο σπίτι την περασμένη εβδομάδα.

Δοκιμάστηκε αυτή τη φορά από τα παιδιά μου ψητή και άρεσε πάρα πολύ.

Τους έλεγα ότι εκτός από ψητή την έχω κάνει με φακές και ρύζι και κάποιες άλλες συνταγές που δυστυχώς δεν έχουν καταγραφεί. Πάνω στη συζήτηση έπεσε η πρόταση για ταζίν και άρχισα να σημειώνω υλικά που προτάθηκαν  να εμπλουτίσουν την κολοκύθα.

Ταζίν είναι ένα πήλινο σκεύος με κωνικό καπάκι  στο οποίο μαγειρεύονται πολλές συνταγές της βόρειας Αφρικής και πολλές φορές αποκαλούνται και τα φαγητά με αυτό τον όρο και το κύριο υλικό της συνταγής, π.χ. κολοκύθα ταζίν.

Εγώ βέβαια ταζίν δεν έχω και χρησιμοποίησα τη μαντεμένια γάστρα μου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα άλλο σκεύος που μπαίνει στο φούρνο με καπάκι.

Αυτοσχεδίασα με ότι υλικά υπήρχαν στο σπίτι σύμφωνα με τις προτάσεις που είχα.

Δοκιμάστε το κάνοντας τους  δικούς σας συνδυασμούς με ποσότητες ανάλογα τα άτομα που θα φάνε, εγώ θα σας δώσω μόνο τα υλικά γιατί οι δικές μου ποσότητες ήταν πολύ μικρές, υπολογισμένες περίπου για ένα άτομο.

Κολοκύθα με ρεβίθια και ξερά φρούτα

Συστατικά
  

  • κολοκύθα red kuri
  • γλυκοπατάτα
  • κρεμμύδια στιφάδου ή μικρά κομμένα σε φέτες
  • ρεβίθια προβρασμένα
  • ξερά σύκα
  • ξερά δαμάσκηνα ή βερίκοκα
  • σταφίδες
  • ρας ελ χανούτ
  • καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι
  • κύμινο
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Κόβουμε σε κομμάτια την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα και τα κρεμμύδια.
  • Τα μεταφέρουμε όλα στη γάστρα ή στο σκεύος που θα τα ψήσουμε, καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε ελαιόλαδο και πολύ λίγο νερό. Αυτό το φαγητό πρέπει να ψηθεί με τα δικά του υγρά και να μελώσει η σάλτσα του.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου (πάντα σκεπασμένο με καπάκι) για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο και σερβίρουμε. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα.

Σημειώσεις

Αν δεν βρίσκετε αυτή την κολοκύθα μπορείτε να βάλτε μια άλλη κόκκινη κολοκύθα.
Ρας ελ χανούτ μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών και είναι αυτό που θα δώσει μια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό.
Μπορεί να σερβιριστεί μαζί με ένα κους κους.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Ειρήνη Κ.
    • 13 Οκτωβρίου 2020
    Απάντηση

    Εξαιρετικό πιάτο! Το δοκίμασα χθες με άλλο είδος κολοκύθας και έγινε πάρα πολύ νόστιμο. Ως λάτρης των μπαχαρικών, αυτό το πιάτο το λάτρεψα! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή. Άλλο ένα πιάτο που μπαίνει στον φάκελο με τις αγαπημένες μου συνταγές.

      • Ξανθή
      • 13 Οκτωβρίου 2020
      Απάντηση

      Ευχαριστώ πάρα πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode