Στην πρόσφατη βόλτα μας βρήκα πολλούς καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς, θα τα συναντήσετε και ως κυνόροδα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους καρπούς μπορείτε να δείτε εδώ.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι δεν είχαν ωριμάσει ακόμη καλά, αλλά όποιος γυρίζει και ψάχνει βρίσκει τα καλύτερα.
Παλιότερα είχα φτιάξει αυτό το σιρόπι, αυτό το ζελέ, είχα αρωματίσει αυτό το κέικ και λικέρ, που άγνωστο γιατί, δεν έχει καταγραφεί εδώ και έχει μείνει μόνο στις σημειώσεις.
Αφού τώρα έχω πολλούς καρπούς άρχισε η διαδικασία παρασκευής του λικέρ, για το οποίο φωτογραφία τελειωμένου θα υπάρξει μετά από αρκετό καιρό.
Επειδή οι καρποί δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθούν θα δώσω αναλογίες υλικών που μπορείτε να πολλαπλασιάσετε ανάλογα με το πόσους καρπούς θα βρείτε.
Μαζέψτε με προσοχή τους πιο ώριμους, χρώματος έντονου κόκκινου.
- 60 γρ καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς
- 30 γρ ζάχαρη
- 100 ml βότκα
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού ή πολύ λεπτές φλοίδες μισού λεμονιού
- Κόβουμε τα κοτσανάκια και ένα "μουστακάκι" που έχουν. Τους χαράζουμε στη μέση. Παίρνουμε το ξύσμα αράντιστου λεμονιού ή πολύ λεπτές φλοίδες μισού λεμονιού.
- Μετά το πέρασμα αυτού του χρόνου στραγγίζουμε με τη βοήθεια μουσελίνας σε καθαρό μπουκάλι και αφήνουμε ακόμη για 10 ημέρες πριν την κατανάλωση.
Είδα στη Μαρίνα ότι προσθέτει ροδοπέταλα, αυτή την εποχή δεν βρήκα σε αναζήτηση φύλλων που έχουν τριανταφυλλιές. Έχω κρατήσει όμως αποξηραμένα από τότε που έφτιαξα γλυκό και πρόσθεσα λίγα από αυτά.
Σε άλλες αναζητήσεις είδα να προσθέτουν κανέλα και γαρύφαλλα, κάτι που εγώ σπάνια προσθέτω στα λικέρ ή αν θα τα πρόσθετα θα φρόντιζα η παρουσία τους να είναι πολύ διακριτική ώστε να μην επηρεάσει τη γεύση του λικέρ.
Περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τα λικέρ μπορείτε να δείτε εδώ.
Τι υπέροχη Παρασκευή! Όσο και σπάνια. Είσαι πάντα αξιοθαύμαστη!
Θέλγια.