share

Λικέρ με καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς

από
Λικέρ με καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς

Στην πρόσφατη βόλτα μας βρήκα πολλούς καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς, θα τα συναντήσετε και ως κυνόροδα.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους καρπούς μπορείτε να δείτε εδώ.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι δεν είχαν ωριμάσει ακόμη καλά, αλλά όποιος γυρίζει και ψάχνει βρίσκει τα καλύτερα.

Παλιότερα είχα φτιάξει αυτό το σιρόπι, αυτό το ζελέ, είχα αρωματίσει αυτό το κέικ και λικέρ, που άγνωστο γιατί, δεν έχει καταγραφεί εδώ και έχει μείνει μόνο στις σημειώσεις.

Αφού τώρα έχω πολλούς καρπούς άρχισε η διαδικασία παρασκευής του λικέρ, για το οποίο φωτογραφία τελειωμένου θα υπάρξει μετά από αρκετό καιρό.

Επειδή οι καρποί δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθούν θα δώσω αναλογίες υλικών που μπορείτε να πολλαπλασιάσετε ανάλογα με το πόσους καρπούς θα βρείτε.

Μαζέψτε με προσοχή τους πιο ώριμους, χρώματος έντονου κόκκινου.

Λικέρ με καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς

Συστατικά
  

  • 60 γρ καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 100 ml βότκα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού ή πολύ λεπτές φλοίδες μισού λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τους καρπούς και τους αφήνουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν.
  • Κόβουμε τα κοτσανάκια και ένα "μουστακάκι" που έχουν. Τους χαράζουμε στη μέση. Παίρνουμε το ξύσμα αράντιστου λεμονιού ή πολύ λεπτές φλοίδες μισού λεμονιού.
  • Σε καθαρό βάζο που να κλείνει καλά τοποθετούμε τους καρπούς με τη ζάχαρη τη βότκα και τις φλοίδες λεμονιού.
  • Κλείνουμε καλά το βάζο και τοποθετούμε σε ντουλάπι σκοτεινό για τουλάχιστον ένα μήνα, ανακινώντας περιοδικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Μετά το πέρασμα αυτού του χρόνου στραγγίζουμε με τη βοήθεια μουσελίνας σε καθαρό μπουκάλι και αφήνουμε ακόμη για 10 ημέρες πριν την κατανάλωση.

Σημειώσεις

Είδα στη Μαρίνα ότι προσθέτει ροδοπέταλα, αυτή την εποχή δεν βρήκα σε αναζήτηση φύλλων που έχουν τριανταφυλλιές. Έχω κρατήσει όμως αποξηραμένα από τότε που έφτιαξα γλυκό και πρόσθεσα λίγα από αυτά.
Σε άλλες αναζητήσεις είδα να προσθέτουν κανέλα και γαρύφαλλα, κάτι που εγώ σπάνια προσθέτω στα λικέρ ή αν θα τα πρόσθετα θα φρόντιζα η παρουσία τους  να είναι πολύ διακριτική ώστε να μην επηρεάσει τη γεύση του λικέρ.
Περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τα λικέρ μπορείτε να δείτε εδώ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Θέλγια Τσιαρσιώτη
    • 18 Σεπτεμβρίου 2019
    Απάντηση

    Τι υπέροχη Παρασκευή! Όσο και σπάνια. Είσαι πάντα αξιοθαύμαστη!
    Θέλγια.

    • Xristodoulou dimitra
    • 4 Οκτωβρίου 2022
    Απάντηση

    Ξανθή μου διαβάζω όλες τις αναρτήσεις σου με πολύ προσοχή!!!!!…θαθελα πολύ να εβαζες ένα βιβλίο με όλα αυτά τα απίθανα που γνωρίζεις……πιστεύω πως όλες που σε ακολουθούμε…θα το υποστηρίξουμε… φιλιά

      • Ξανθή
      • 4 Οκτωβρίου 2022
      Απάντηση

      Δήμητρα μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Το βιβλίο δεν είναι μια απλή υπόθεση, θέλει πολύ δουλειά και χρήματα για αν βγει κάτι αξιόλογο. Επίσης, θα χρειαστεί να επαναληφθούν οι παρασκευές σε ό,τι θα περιληφθεί στο βιβλίο και τα υλικά δεν είναι πάντα εύκολο να τα βρω τώρα πλέον.
      Ελπίζω να βελτιώσω τα ήδη υπάρχοντα κείμενα εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode