Μαρμελάδα από καρπούς αφροξυλιάς

από
Μαρμελάδα από καρπούς αφροξυλιάς

Η αφροξυλιά ή κουφοξυλιά ή σαμπούκος ή elderflower στα Αγγλικά είναι θάμνος, ο οποίος σε μερικές περιπτώσεις φτάνει να γίνει δέντρο. Έχει λογχοειδή φύλλα, μικρά λευκά  άνθη με τη μορφή επίπεδου τσαμπιού και διαμέτρου 10-15 εκατοστά.

Ανθίζει την άνοιξη και στο τέλος περίπου του καλοκαιριού ωριμάζουν οι καρποί του οι οποίοι έχουν σχήμα σφαιρικό και χρώμα σκούρο μοβ προς μαύρο.

Με τους καρπούς έχω φτιάξει λικέρ που μπορείτε να δείτε εδώ και με τα άνθη έχω φτιάξει αυτό το σιρόπι που μπορούμε να το πιούμε αραιωμένο ως αναψυκτικό ή να το προσθέσουμε σε  κοκτέιλ, σε γλυκά ή κέικ.

Τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη η φίλη και συνονόματη Ξανθή να μου φέρνει από το χωριό του συζύγου άνθη για το σιρόπι και το λικέρ.

Φέτος η Ξανθή βρίσκεται τώρα στο χωριό και αφού μιλήσαμε και θυμηθήκαμε διαδικασίες που εγώ παλιότερα δεν κατέγραψα, μάζεψε καρπούς μαζί με το σύζυγο και έφτιαξε προς το παρόν μαρμελάδα, ίσως φτιάξει και γλυκό και τότε θα επανέλθω.

Συνταγή συνεργασίας, εκτέλεση και φωτογραφίες από την αγαπημένη φίλη Ξανθή την οποία ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία και την παραχώρηση στη σελίδα μου.

Μαρμελάδα από καρπούς αφροξυλιάς

Συστατικά
  

  • 1 κιλό καρπούς αφροξυλιάς
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 καψάκια βανίλιας
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 1/2 λεμόνι το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Μαζεύουμε προσεκτικά τσαμπιά με τους καρπούς της αφροξυλιάς (Προσοχή μαζεύουμε μόνο τους ώριμους δηλαδή με σκούρο χρώμα).
  • Αποκολλούμε από τα τσαμπιά τους ώριμους και γερούς καρπούς και πλένουμε πολύ καλά. Προσέχουμε μην έχει μείνει κάποιο ζωύφιο.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε τους καρπούς με τη ζάχαρη και το νερό. Τοποθετούμε στην εστία και βράζουμε στην αρχή σε μέτρια ένταση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά δυναμώνουμε την ένταση. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, αφαιρούμε τυχόν αφρούς και βράζουμε συνολικά 20 λεπτά.
  • Αφήνουμε να σταθεί 12 ώρες και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε επεξεργαστή τροφίμων. Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας τα αρωματικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Κάνουμε το γνωστό τεστ βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδα σε παγωμένο πιατάκι για 1-2 λεπτά στην κατάψυξη, θα πρέπει μετά να "ανοίγει δρόμος" ..
  • Μόλις έχει δέσει η μαρμελάδα μας προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, αφαιρούμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
  • Μια ιδιαίτερη γεύση για το πρωινό μας ή την προσθήκη σε άλλα γλυκά, την φαντάζομαι πάνω σε κάποιο ιδιαίτερο cheessecake.

Σημειώσεις

Για τις τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ
Η μαρμελάδα μπορεί να γίνει με την προσθήκη δαμάσκηνων σε αναλογία ένα προς ένα, τώρα που είναι η εποχή τους. Επίσης μπορεί να αρωματιστεί με ένα καλό απόσταγμα, η δική μου πρόταση είναι με κονιάκ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode