Μαρμελάδα βύσσινο

από
Μαρμελάδα βύσσινο

Κάθε χρόνο φτιάχνω γλυκό βύσσινο, βυσσινάδα και λικέρ μερικές φορές. Μαρμελάδα δεν είχα φτιάξει παρόλο που χτες ανακάλυψα ότι είχα μια συνταγή από παλιό Γερμανικό περιοδικό μόδας με αυτή τη μαρμελάδα.

Η αιτία να τη φτιάξω βέβαια ήταν η φίλη μου η Ελένη από την Ικαρία, που όταν άκουσε ότι έχω βύσσινα αμέσως μου είπε τον τρόπο που εκείνη φτιάχνει συνέχεια για τα πρωινά των  επισκεπτών στα καταλύματα της.

Παρεμπιπτόντως   αν πάτε Ικαρία να πάτε στην Ελένη θα σας μείνει αξέχαστη η παραμονή  σας εκεί.

Η μαρμελάδα έγινε σε μικρή ποσότητα, τη γράφω εδώ για να υπάρχει στο αρχείο μου.

Αν σας αρέσει κι εσάς το υπόξινο του βύσσινου δοκιμάστε.

Μαρμελάδα βύσσινο

2 βαζάκια των 220γρ

Συστατικά
  

  • 350 γρ βύσσινα βάρος χωρίς τα κουκούτσια
  • 300 γρ ζάχαρη
  • χυμό ενός μικρού λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ φραγκοστάφυλου προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τα βύσσινα και τα πλένουμε. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν Αφαιρούμε με φουρκέτα ή με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια.
  • Βάζουμε τα βύσσινα μαζί με τη ζάχαρη σε επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιούμε ελαφρά. Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα μαζί με το χυμό του μισού λεμονιού και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
  • Βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 105 βαθμοί.
  • Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το λικέρ αν το επιλέξουμε και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Η προσθήκη του λικέρ είναι δικής μου έμπνευσης. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 1 κουτ. γλυκού τζίτζερ τριμμένο.
Ήδη δοκίμασα λίγη σε μικρά ταρτάκια φρούτων.
Την φαντάζομαι πάνω από cheesecake ή σε πασταφλόρα.
Περισσότερες πληροφορίες για τις τεχνικές μαρμελάδων και αποστείρωση των βάζων μπορείτε να δείτε εδώ 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Βίνα Φρίνου
    • 17 Ιουλίου 2017
    Απάντηση

    Είχα καιρό να ανακαλύψω μια τόσο ωραία συνταγή για μαρμαλάδα! Μπράβο! Την έφτιαξα χθες το απόγευμα και σήμερα τη φάγαμε για πρωινό με φρυγανισμένο ψωμάκι κρις κρις τόστιμο και βουτυράκι! Εξαιρετική!

      • Ξανθή
      • 17 Ιουλίου 2017
      Απάντηση

      Σας ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που είχατε ένα ωραίο αποτέλεσμα!

    • Κατερίνα Παγωνη
    • 2 Ιουλίου 2020
    Απάντηση

    Συγχαρητήρια!!! Έγινε όπως την ήθελα και στην υφή και στην νοστιμιά. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

      • Ξανθή
      • 2 Ιουλίου 2020
      Απάντηση

      Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία, χαίρομαι που σας ικανοποίησε το αποτέλεσμα.Καλή συνέχεια με νοστιμιές.

    • Σκαλτσα βασιλικη
    • 17 Ιουνίου 2022
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ για την συνταγή θα μπορούσαμε να την φτιάξω με ζαχαρη καρύδας; σας ευχαριστώ πολύ από καρδιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode