Φίλοι μου σας δώσαμε τσουρέκια ,αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι, βάψαμε κι αυγά, τι έμεινε να ολοκληρωθεί το Ελληνικό Πασχαλινό τραπέζι;; μα φυσικά η μαγειρίτσα.Η συνταγή που σας δίνω είναι αυτή που φτιάχνω εγώ εδώ και πολλά χρόνια, θα σας πω και για τοπικές παραλλαγές της.
Μαγειρίτσα
4 άτομα
Συστατικά
Για τη σούπα
- 1 συκωταριά από μικρό αρνί ή κατσίκι και λίγα έντερα
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 μαρούλι μεγάλο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι - πιπέρι
- 1 φλιτζάνι του Ελληνικού καφέ ρύζι καρολίνα
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
Οδηγίες
- Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα περνώντας νερό μέσα στην αρχή τους βοηθώντας με το νύχι μας να φύγει το νερό μέχρι τέλους. Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές. Αν θέλουμε στο τελευταίο πλύσιμο προσπαθούμε μαζί με το νερό να περάσει και λίγο ξύδι.
- Τα πλέκουμε σε μικρή κοτσίδα. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τη συκωταριά.
- Τα βάζουμε όλα μαζί σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να ζεματιστούν για 5 λεπτά από την αρχή του βρασμού. Στραγγίζουμε κρατώντας το ζουμί.
- Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια και με ψαλίδι τεμαχίζουμε τα έντερα.
- Σε κατσαρόλα μεγαλούτσικη βάζουμε το λάδι και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια τα σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε το μαρούλι και τον άνηθο γυρίζοντας λίγο με μια κουτάλα μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια συκωταριάς εντέρων και το ζουμί που έχουν βράσει και αλατοπιπερώνουμε. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό.
- Αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 -20 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι κι αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά περίπου ή ώσπου το ρύζι να έχει βράσει και να έχουμε μια σούπα όχι πολύ αραιή.
- Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά σιγά το χυμό λεμονιού και λίγο ζεστό ζωμό από τη σούπα. Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα αφήνουμε να πάρει μια γρήγορη βράση και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Και τώρα οι διάφορες παραλλαγές.
Στην ίδια μαγειρίτσα μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα χόρτα της αρεσκείας μας , (όπως σπανάκι μυρώνια καυκαλίθρες κι ότι άλλο μπορούμε να βρούμε), να μην βάλουμε ρύζι και να την κάνουμε ¨στεγνή¨ όπως λένε σε κάποια μέρη, δηλαδή να μείνει μόνο με το λαδάκι της.
Αυτή τη μαγειρίτσα την συνοδεύουν με πρόβειο γιαούρτι. Είναι η μαγειρίτσα που θυμάμαι να φτιάχνει η γιαγιά μου.
Σε άλλα μέρη πάλι της πατρίδας μας η μαγειρίτσα γίνεται με την προσθήκη του κεφαλιού και της κοιλιάς του αρνιού χωρίς την προσθήκη χορταρικών σε μορφή σούπας. Για όσους δεν αρέσουν τα εντόσθια μπορούν να κάνουν μια εναλλακτική μαγειρίτσα με κοτόπουλο. Η διαδικασία θα είναι περίπου η ίδια. Αφού βράσουμε το κοτόπουλο (συνήθως στήθος) κρατάμε το ζωμό και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Συνεχίζουμε την υπόλοιπη διαδικασία όπως περιγράφεται στην συνταγή που σας δίνω. Σας εύχομαι ολόψυχα να περάσετε καλά όλες τούτες τις άγιες ημέρες με υγεία κι αγάπη στις οικογένειες σας!!!
Στην ίδια μαγειρίτσα μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα χόρτα της αρεσκείας μας , (όπως σπανάκι μυρώνια καυκαλίθρες κι ότι άλλο μπορούμε να βρούμε), να μην βάλουμε ρύζι και να την κάνουμε ¨στεγνή¨ όπως λένε σε κάποια μέρη, δηλαδή να μείνει μόνο με το λαδάκι της.
Αυτή τη μαγειρίτσα την συνοδεύουν με πρόβειο γιαούρτι. Είναι η μαγειρίτσα που θυμάμαι να φτιάχνει η γιαγιά μου.
Σε άλλα μέρη πάλι της πατρίδας μας η μαγειρίτσα γίνεται με την προσθήκη του κεφαλιού και της κοιλιάς του αρνιού χωρίς την προσθήκη χορταρικών σε μορφή σούπας. Για όσους δεν αρέσουν τα εντόσθια μπορούν να κάνουν μια εναλλακτική μαγειρίτσα με κοτόπουλο. Η διαδικασία θα είναι περίπου η ίδια. Αφού βράσουμε το κοτόπουλο (συνήθως στήθος) κρατάμε το ζωμό και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Συνεχίζουμε την υπόλοιπη διαδικασία όπως περιγράφεται στην συνταγή που σας δίνω. Σας εύχομαι ολόψυχα να περάσετε καλά όλες τούτες τις άγιες ημέρες με υγεία κι αγάπη στις οικογένειες σας!!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ακριβώς έτσι την φτιάχνουμε και εμείς και ανυπομονώ αύριο να φάω. μιαμ μιαμ.
Και του χρόνου με υγεία.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.
Φιλιά σε όλους.
Ξανθή να’ σαι καλά που μοιράζεσαι τις οικογενειακές σου συνταγές. Αυτές είναι οι καλύτερες απ’ όλες! Ακούγεται υπέροχη η μαγειρίτσα, θα περιμένω να δω και τις φωτογραφίες!
Καλη Ανάσταση να έχεις και Καλό Πάσχα. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και υγεία πάνω απ’ όλα εύχομαι!
Μάγδα
Λίνα με υγεία κι αγάπη σε κάθε σπιτικό!!!
Αύριο θα έχουμε και φωτογραφίες δε βγάζεις κι εσύ καμμιά να δούμε τη διαφορά!!!χαχαχα
Φιλάκια σε όλους!!!
Μάγδα σε ευχαριστώ πολύ.
Οι περισσότερες αναρτήσεις μου έχουν μέσα προσωπικά και οικογενειακά στοιχεία όπως και πολλές αναμνήσεις.
Μαγειρεύω μόνη μου από 12 χρονών λόγω του ότι έμενα και μόνη μου.
Καλή Ανάσταση και σε σένα κι ότι καλό επιθυμείς πάντα με υγεία!!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!
Ξανθή μου εύχομαι σε΄σενα και την οικογένεια σου καλή Ανάσταση και χαρούμενο Πάσχα με υγεία και χαρά!!!!!!!
χχχ
ΥΓ.Στείλε ταπεράκι :)))
Σου ευχομαι ολοψυχα Καλο Πασχα κ Καλη Ανασταση!!
Μπεττυ
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση Ξανθή!Υγεία κι ευτυχία!
@ Κική Καλή Ανάσταση με υγεία να περάσετε όμορφα!!!
@ Και λοιπόν ευχαρίστως στέλνω ταπεράκι πες διεύθυνση κι έφτασε!!!
Έχω ευαισθησία στα ξενιτεμένα παιδιά γιατί και τα δικά μου στα ξένα είναι.
Καλή Ανάσταση
Πολλά φιλιά!!!
@ Μπέττυ ευχαριστώ πολύ Καλή Ανάσταση και σε σας!!!
@ Αθηνά Καλή Ανάσταση κι ότι άλλο επιθυμείς !!!!
OTAN ME ΦΩΣ TΣ’ΑNAΣTAΣΗΣ ΑΝΑΨΕΙ TO ΚΕΡΙ ΣΟΥ
KAΘE ΑΚΤΙΝΑ MIA XAPA NA EINAI ΣTHN ZΩH ΣΟΥ!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!
Μπέττυ σε ευχαριστώ πολύ είναι οι πιο ωραίες ευχές που έχω πάρει φέτος.
Κι έχω μια αδυναμία σε τέτοιου είδους ευχές!!!
Πολλά φιλιά!!!και Καλή Ανάσταση με υγεία στην οικογένεια σου!!!
Ξανθουλα μου γλυκεια σου ευχομαι και εγω με τη σειρα μου Καλο Πασχα με υγεια πανω απ ολα νασαι καλα με την οικογενεια σου.Πολλα φιλακια.Ματινα
Ξανθή μου, σου εύχομαι μέσα απ’ την καρδιά μου Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα με υγεία, αγάπη και ευτυχία!!! Να περάσετε όσο πιο όμορφα γίνεται!!!
Ax,Ξαωθή,η μαγειρίτσα!Έχει μυρίσει το σπίτι και πεινάω,περιμένω πότε θα έρθει η ώρα!
Καλή Ανάσταση!
Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά, με υγεία. Και του χρονου!