Αυτή η πίτα είναι τοπική της πατρίδας μου ίσως και σε άλλα μέρη της Ρούμελης ή της Θεσσαλίας να γίνεται με παραλλαγές και να συναντάται με διαφορετικά ονόματα. Η τοπική ονομασία είναι “Ταρκάσι”
Είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει με μεγάλα τριμμένα κολοκυθάκια ή με κολοκύθα του Φθινοπώρου.

Κολοκυθόπιτα με τραχανά "Ταρκάσι"
1 ταψί 34 εκ διαμέτρου
Συστατικά
- 1 κιλό κολοκυθάκια ή σάρκα από μεγάλη κολοκύθα
- 150 γρ τραχανά
- 3 αυγά
- 250 γρ τυρί φέτα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Οδηγίες
- Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα κολοκύθια ή την κολοκύθα και αλατίζουμε. Αφήνουμε μισή ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα υγρά του κολοκυθιού. Στύβουμε το κολοκύθι με τα χέρια μας.
- Σε ένα μπολ τοποθετούμε το κολοκύθι τον τραχανά , τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και τη φέτα τριμμένη σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
- Αλείφουμε με βούτυρο ένα μέτριο ταψί ( διαμέτρου 34 εκατ.) και αδειάζουμε το μείγμα. Προσοχή δεν πρέπει να είναι πολύ παχιά η στρώση περίπου 1.5 εκατοστό όχι πιο πολύ.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Ξανθή με συγκίνησε η φωτο γραφία με την γάστρα..θυμάμαι μικρή στο χωριό,με την γιαγιά!!
Μπράβο που έχεις ακόμη είσαι πολύ τυχερή!!
Ταρκάσι,μπατζίνα και άλλα πολλά να ζήσει η Ρούμελη και η Θεσσαλία!!
Φιλιά πολλά συμπατριώτισσα να είσαι πάντα καλα!
Εύα μου σε ευχαριστώ πολύ!!
Μερικά πράγματα μας γυρίζουν λίγο πίσω αλλά χρειάζεται καμμιά φορά.
Εγώ στο χωριό όταν πάω προσπαθώ να φτιάξω κάτι στη γάστρα.
Πολλά φιλιά!!
τέλεια φαίνεται να έγινε!!
αγαπημένη πιτούλα, η γάστρα βέβαια κάνει τη διαφορά αλλά τα χωριά και τα εξοχικά με το κυάλι τα βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια!!!!
Oti einai magerimeno paradosiako, einai to pio nostimo. Zhto h Roumeli!
Εγώ πάω μια βόλτα στα επόμενα ποστ! :-p
gasteroplix μη νομίζεις κι εμείς μια στο τόσο πάμε!!
Τέλεια γεύση και εύκολη εγώ ειμε από Ρουμελη και την φτιάχνουμε συνέχεια για κυρίως πιάτο δοκιμάστε την
Αγαπητή Ιωάννα οι πίτες ιδιαίτερα στα χωριά ήταν το κύριο οικονομικό γεύμα των νοικοκυριών με υλικά από τον κήπο τους και το κελάρι
Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας.
Peter ευχαριστώ πολύ!!!!
Κική όταν το έγραφα σε θυμήθηκα και περίμενα την αντίδρασή σου.
Καλά δε σε κερνάω!!!
Φιλάκια
Ωραία πιτούλα! Καλό Σ/Κ!
στην Καρδιτσα την λεμε μπατζινα…
ε ρε τι μου θυμισες και το τσοουκαλι, που την ψηνουνε, σαν να βλεπς την γιαγια μου ειναι !!!
thanks 🙂
Ξανθή μου φαίνεται υπέροχη! Παρόλο που ο τραχανάς δεν είναι το πιο αγαπημένο φαί μου στις πίτες μου αρέσει! Την ξέρω και εγώ σαν μπατζίνα και την φτιάχνω με αλεύρι αντί για τραχανά!
καλό Σαββατοκύριακο!
Ωραία πράγματα!!!
Ξανθή,την φτιάχνω αυτή την πίτα και μας αρέσειιιιι!
Μου είχε δώσει τη συνταγή μια κυρία από τα μέρη σας.
Αλήθεια,τραχανά γλυκό,τέτοιον βάζω.
Φιλιά και πολλά ευχαριστώ!
big mama έλα να σε κεράσω!!
Gianni καλώς ήρθες από τα μακρινά!!
Χαίρομαι που σου θύμισε κάτι αυτή η ανάρτηση, Το ίδιο λένε και τα παιδιά μου που έχουν περάσει πολλά καλοκαίρια με τη γιαγιά.
Κάποιες αναρτήσεις μου έχουν στοιχεία καταγραφής γεγονότων και υλικών για να θυμόμαστε οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Σε ευχαριστώ πολύ!!
Αγγελική είναι παραλλαγή της μπατζίνας και βέβαια σε όποιον δεν αρέσει ο τραχανάς είναι λύση λίγο αλεύρι ώστε να απορροφήσει τα υγρά του κολοκυθιού.
Καλό βράδυ!!
Asteri σε ευχαριστώ!!
Ελένη μου ο τραχανάς της περιοχής μας είναι ένας νομίζω στην Κρήτη φτιάχνουν διαφορετικούς.
Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για όλα!!!
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα. Αυτή θα την φτιάξω την πίτα, έχω φρέσκα κολοκύθια, έχω και τραχανά από το Πήλιο(ακούς ΚΙΚΗ) και πιστεύω ότι θα γίνει πεντανόστιμη. Οσον αφορά αυτό τον τύπο της γάστρας, τον έμαθα πριν μερικά χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν έχει τύχει να φάω φαγητό μαγειρεμένο έτσι. Καλό σας βράδυ
Τζένη
Τέλεια συνταγή και δεν είναι καθόλου βαριά.
Καλημέρα!Καταρχήν η φωτογραφία με τη γάστρα μου θύμισε κι εμένα τη γιαγιά μου στο χωριό που έψηνε όλες τις πίτες εκεί! Βέβαια με τον τραχανά δεν είχα καλή σχέση(ήταν κλασικό πιάτο που “μπουκώναν” τα μικρά παιδάκια οι γιαγιές και οι μαμάδες όταν πηγαίναμε τα καλοκαίρια στο χωριό!!)Αλλά στην Ήπειρο που φτιάχνουν τραχανόπιτες, να φανταστείτε βάζουν με το κιλό την φέτα,τα αυγά και το βούτυρο!Με κολοκύθι δεν το έχουμε, αλλά προσωπικά θα μου άρεσε!
Ακούω Τζένη μου, ακούω! Αλλά κάνω πως δεν ακούω! χαχα!
Ξανθή, έχεις τόσα άλλα καλούδια εδώ μέσα, που μπορώ να αντέξω χωρίς αυτό! 🙂
Τζενάκι καλώς ήρθες και πάλι.
Καλέ γιατί την πειράζεις κι εσύ την Κική!!!
efi καλώς ήρθες!!
Η αλήθεια είναι ότι στα μέρη μου βάζουν βούτυρο το οποίο εγώ παραλείπω για να είναι πιο ελαφριά.
Ευχαριστώ.
Αθηνά μου κι εσύ παθούσα από τον τραχανά;; η αδελφή μου όταν ήταν μικρή έλεγε ότι την αγκυλώνει στο λαιμό, και να φανταστείς τώρα μπουκώνει τα εγγόνια της με αυτόν.
Οι θύμισες είναι ωραίες!!
Κική έχω λυθεί στα γέλια με τα πειράγματα σε ξέρουν κι άλλοι άλλωστε το έχεις δημοσιοποιήσει!!!
Φιλάκια
Πολύ ωραία η πίτα και προσωπικά ο τραχανάς μου αρέσει πολύ (είμαι εξαίρεση απ’ ότι βλέπω! 🙂
Μου θυμίζει Ήπειρο και την από εκεί γιαγιά μου! Βέβαια ο τραχανάς που έφτιαχνε η ίδια και μας έδινε, καμία σχέση με αυτόν του σούπερ μάρκετ…
Επίσης, μου θύμισε χειμώνα αυτό το φαγητό, ίσως να επηρεάστηκα και από το τζάκι στη φωτο!
Καλό Σ/Κ! 🙂
Εγω ταρκασι το ξερω..κ ειναι το αγαπημενο μου φαγητο. Παιδακι περιμενα να καθαρισει η γιαγια μου τη σαρκα απο την κολοκυθα για να την παρω να παιξω μετα..την εκανα καραβι κ την εβαζαν στη λεκανη να επιπλεει. Ηξερα τα υλικα κ την εκτελεση αλλα η μανα μου ποτε δεν θυμαται τις ποσοτητες να μου τις πει να την φτιαξω. Φοβηθηκα μηπως χαθει η συνταγη, αλλα ευτυχως που την εχεις αναρτησει πληρως εσυ. Η μονη διαφορα ειναι οτι μουλιαζε στο γαλα τον τραχανα αποβραδις κ μετα προσθεται το κολοκυθι. Ευχαριστουμε για την δημοσιευση!
Αγαπητή Ηλέκτρα έχουμε τις ίδιες μνήμες. Ήταν και για μένα και άλλα παιδιά του χωριού το παιχνίδι, η άδεια κολοκύθα. Κι εμένα η μητέρα μου υπολόγιζε τα υλικά με το μάτι, οι παλιές γυναίκες είχαν μι σοφία στο μέτρημα, με το μάτι, το πλόχερο ή το καπάκι μιας κατσαρόλας. Για να τα προσαρμόσω κι εγώ σε γραμμάρια ή κούπες έχω κάνει πολλές δοκιμές σε όσα μου άφησε σαν μνήμες και γνώσεις.Σε ευχαριστώ πολύ.
καταπληκτική τραχανόπιτα να ζήσεις Ρούμελη με τα ωραία σου
Σας ευχαριστώ πολύ.