Κολοκυθάκια γεμιστά με κινόα και σάλτσα γιαουρτιού

από
Κολοκυθάκια με κινόα (8)

Την κινόα μου την πρότειναν φίλοι που την είχαν δοκιμάσει κι όταν βρέθηκα μπροστά της την αγόρασα και η πρώτη δοκιμή ήταν σε κολοκυθάκια γεμιστά, αντικατέστησα το ρύζι  με κινόα

Δυο λόγια για αυτό τον υπερ σπόρο
Η κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται, ανήκει στα ψευτοδημητριακά και προέρχεται από τη Νότια Αμερική.
Σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει ως υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
Σε αντίθεση με το ρύζι και το σιτάρι τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους κάνοντας την πλήρες είδος διατροφής.
Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
Περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά και είναι πολύ καλή πηγή φωσφόρου μαγνησίου και σιδήρου.
Επιπλέον δεν περιέχει γλουτένη.
Πηγή πληροφοριών Βικιπαίδεια

Τα υλικά μου για 4 μεγαλούτσικα κολοκυθάκια
4 κουτ. σούπας κινόα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το χέρι (όχι στο μούλτι)
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
4 κουτ. σούπας  ψιλοκομμένο από  το περιεχόμενο από τα κολοκυθάκια
Αλάτι
Πιπέρι
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κλαδάκια μάραθου ψιλοκομμένα
Το χυμό από 1/2 λεμόνι
Ζωμό από το φαγητό
 Διαδικασία
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια. Με ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το περιεχόμενο τους τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε ανάποδα σε ένα σουρωτήρι.
Το περιεχόμενο τους δεν το πετάμε, ένα μέρος του θα το χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση και το υπόλοιπο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κολοκυθοκεφτέδες
Σε σουρωτήρι με μικρές τρύπες ή καλύτερα σε σήτα τοποθετούμε την κινόα και την πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Σε ένα τηγάνι  βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μαϊντανό τα ψιλοκομμένα κομματάκια από το κολοκυθάκια  την κινόα και το κουκουνάρι ανακατεύοντας για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Μόλις το μείγμα κρυώσει λίγο (για να μπορούμε να το χειριστούμε) γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κλείνουμε από πάνω με άν μικρό κομμάτι κολοκυθιού που έχουμε κρατήσει.
Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια σε κατσαρόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 μεγάλο ποτήρι νερό.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας περιοδικά τα κολοκυθάκια, για 30-40 λεπτά μέχρι να μείνουν με λίγη σάλτσα μόνο.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα γιαουρτιού.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα.

Αν θέλουμε το φαγητό μας νηστίσιμο παραλείπουμε τη σάλτσα γιαουρτιού.
Στη θέση της θα φτιάξουμε μια σάλτσα με το ζωμό του φαγητού λεμόνι και λίγο κορν φλάουρ για να πήξει.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eleni
    • 19 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Ωραίο,θα είναι,Ξανθή!
    Την είδα την κινόα,αντ αυτής αγόρασα φαγόπυρο,που έβαλα μια φορά σε γεμιστά μαζί με το ρύζι-ήταν πολύ ωραία!
    Φιλιά!

    • Lenia
    • 19 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Είδα κινόα και μπήκα!Υπέροχη η συνταγή σου,Ξανθή μου!Η κινόα είναι υπερτροφή!Φιλάκια!

  1. Απάντηση

    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου κινόα, αν και έχω ακούσει τόσα πολλά!
    Εάν πετύχω πουθενά, θα πάρω εννοείται!
    Πολύ μου αρέσουν τα γεμιστά σου κολοκυθάκια Ξανθή και αυτή η σάλτσα γιαουρτιού ονειρεμένη!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

  2. Απάντηση

    Μου την πρότεινε και εμένα μια φίλη μου αλλά δεν έχω ακόμα αποφασίσει να δοκιμάσω! Φαίνονται νοστιμότατα!

  3. Απάντηση

    Αχ, τι ωραίο φαγάκι! Και νόστιμο και πολύ θρεπτικό! Και ταιριάζει και με την εποχή! Δεν στέλνεις κανένα κι από δω, βρε Ξανθή; Με μπόλικη σάλτσα γιαουρτιού, που φαίνεται εκπληκτική!
    Φιλάκια πολλά!

    • Notoula
    • 20 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Αχ τι μου έκανες και μου τρέχουν τα σάλια . Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κινόα. Μπαίνει στην λίστα μαζί με το φαγόπυρο και την ζάχαρη καρύδας.

  4. Απάντηση

    Αν αποφασίσω να αγοράσω κι εγώ κινόα (που πρέπει σύντομα μου φαίνεται), έχω πολλές συνταγές κατά νου, ας είναι καλά οι blogoφίλοι!
    Πολύ μέσα στα γούστα μου αυτό το φαγητό, τα κολοκυθάκια θα είναι τόσο νόστιμα μαζί και με αυτή τη σάλτσα γιαουρτιού!
    Καλό Π/Σ/Κ!

  5. Απάντηση

    Δεν την έχω εντάξει ακόμα στην διατροφή μας, ίσως είναι καιρός!
    Καλό απόγευμα Ξανθή μου, φιλιά!

  6. Απάντηση

    Πολύ ωραία ιδέα Ξανθή μου, νόστιμα και θρεπτικά τα κολοκυθάκια σου!Θα τα δοκιμάσω!
    Φιλιά!

  7. Απάντηση

    Είναι πραγματικά υπερτροφή και αυτή υπερ νόστιμη συνταγή. Φιλάκια

    • Silena
    • 20 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ θέλω να τη δοκιμάσω αλλά δεν ξέρω που να τη βρω!!!!
    Πολύ λαχταριστά τα κολοκυθάκια σου!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου τέλεια είναι τα κολοκυθάκια σου με την κινόα!
    Αλλά και η σάλτσα σου είναι ότι πρέπει για να συμπληρώσει ένα πολύ υγιεινό και γευστικό πιάτο!
    Φιλάκια πολλά!!!

    • dhmhtra
    • 22 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    καλημέρα Ξανθή…είναι πολύ καλά εδώ αλλά δεν παύει να είναι ξενιτεία.

Γράψτε απάντηση στο Sofia Sofeto Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode