share

Νηστίσιμη τάρτα με ξηρούς καρπούς και λαχανικά

από
Νηστίσιμη τάρτα με ξηρούς καρπούς και λαχανικά

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής και πάρα πολλοί τηρούν την νηστεία της.

Αυτή η πρόταση είναι ότι πρέπει για νηστεύοντες και μη.

Η επιλογή των λαχανικών είναι θέμα φαντασίας ή ότι υπάρχει στο σπίτι, κάτι που έκανα και εγώ.

Μην σας φαίνεται δύσκολη αν ακολουθήσετε τα βήματα  και τους χρόνους που δίνω είναι εύκολη νόστιμη και διαφορετική.

Νηστίσιμη τάρτα με ξηρούς καρπούς και λαχανικά

2 άτομα

Συστατικά
  

Για τη βάση

  • 35 γρ κολοκυθόσπορους
  • 125 γρ Αμύγδαλα
  • 40 γρ κάσιους
  • 100 γρ κάστανα βρασμένα (βάρος καθαρισμένων)
  • 75 ml λάδι καρύδας
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • λίγα φύλλα δεντρολίβανου

Για τα λαχανικά

  • 15 ντοματίνια
  • 12 κρεμμύδια στιφάδου
  • 8-10 λαχανάκια βρυξελλών
  • 3 μανιτάρια πόρτο μπέλο
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επικάλυψη με πέστο βασιλικού

  • 60 γρ κάσιους ελαφρά ψημένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 μεγάλη χούφτα βασιλικού
  • 85 ml ελαιόλαδο

Οδηγίες
 

Προετοιμασία υλικών

  • Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα και ξεκινάμε ψήνωντας τους ξηρούς καρπούς στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 6-8 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Πλένουμε - καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος βάζουμε όλα τα λαχανικά τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο το ξύδι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα, τα απλώνουμε και τα ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20-25 λεπτά ελέγχοντας να μην παραψηθούν αλλά να είναι τραγανά. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να μας περιμένουν.
  • Όση ώρα ψήνονται τα λαχανικά φτιάχνουμε τη βάση της τάρτας. Σε δυνατό μπλέντερ βάζουμε τους ψημένους ξηρούς καρπούς τα κάστανα, το πετιμέζι, το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι και το λάδι καρύδας. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να κολλάει.
  • Σε μια λαμαρίνα ή ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος (25 χ 35 εκατ περίπου) Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια μικρού πλάστη να απλωθεί σε όλο το χαρτί ομοιόμορφα. Για καλύτερη ευκολία απλώστε και ένα χαρτί ψησίματος από πάνω και περάστε τον πλάστη. Αφαιρέστε το πριν βάλετε τη βάση στο φούρνο.
  • Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 10 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
  • Όσο η βάση ψήνεται φτιάχνουμε το πέστο. Σε μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και χτυπάμε δυνατά μέχρι να ομοιγενοποιηθούν.

Σύνθεση τάρτας

  • Απλώνουμε πάνω από τη βάση της τάρτας το πέστο και μοιράζουμε τα λαχανικά. Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Η σύνθεση των λαχανικών μπορεί να ποικίλει, μπορούμε να βάλουμε γλυκοπατάτες, κρεμμύδια κόκκινα σε ροδέλες, κολοκύθα ανάλογα με την εποχή και τις διαθέσεις μας.
Σε μια άλλη εποχή  έγινε με κολοκύθα, κρεμμύδια και ντοματίνια.
Αν δεν έχετε λάδι καρύδας βάλτε ελαιόλαδο.
Αντί για κάσιους στη βάση μπορούμε να βάλουμε καρύδια.
Στο πέστο βασιλικού αντί για κάσιους μπορούμε να βάλουμε κουκουνάρι.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Χρυσαυγή
    • 8 Μαρτίου 2017
    Απάντηση

    Είναι απλά καταπληκτική!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπράβο!

      • Ξανθή
      • 8 Μαρτίου 2017
      Απάντηση

      Ευχαριστώ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode