Ζελέ από φραγκοστάφυλα

από
Ζελέ από φραγκοστάφυλα

Φέτος είχα την μεγάλη τύχη τα δύο φυτά μου στο χωριό (παρόλο την μεγάλη απουσία μου) να μου χαρίσουν αρκετά φραγκοστάφυλα. Επιπλέον ένα ακόμη φυτό της γειτονιάς μου έχει χαριστεί για το μάζεμα τους.

Έτσι βρέθηκα με πολάάάά και όσο ήμουν στο χωριό έφτιαξα μαρμελάδα, γλυκό, τουρσί, φάγαμε πάνω σε τηγανίτες και “πίτσα” πρωινού και μερικά έφτασαν στην Αθήνα.

Τα μόνα που δεν έφτιαξα φέτος είναι το λικέρ που και αυτό είναι εξαιρετικό και δεν αρωμάτισα ξίδι. Ίσως όμως με την επάνοδο στο χωριό να βρω και άλλα σε γειτονικό σπίτι.

Με λίγα από αυτά που έφερα,έφτιαξα το ζελέ και τα υπόλοιπα έγιναν ένα αυτοσχέδιο γλυκό σε ποτήρι που απολαύσαμε κάποιο βράδυ.

Για το γλυκό δε θα γράψω άλλη ανάρτηση είναι μια παρασκευή της στιγμής με μπισκότα λίγο βρασμένα φραγκοστάφυλα σε σιρόπι αφροξυλιάς , κρέμα βανίλιας και σαντιγί, ότι υπήρχε στο σπίτι και έπρεπε να καταναλωθεί.

Ζελέ από φραγκοστάφυλα

1 βαζάκι μικρό

Συστατικά
  

  • 300 γρ φραγκοστάφυλα
  • 200 ml νερό
  • 1 κλαράκι δεντρολίβανου
  • 120 γρ ζάχαρη

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα φραγκοστάφυλα από τα κοτσανάκια τους, τα πλένουμε και τα τοποθετούμε σε μικρή κατσαρόλα με το νερό και το δεντρολίβανο. Βράζουμε για 20 λεπτά πατώντας τα περιοδικά με κουτάλα του πουρέ να λιώσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τα μεταφέρουμε σε τουλπάνι τοποθετημένο πάνω από μικρή κατσαρόλα ή σε ειδική συσκευή στραγγίσματος και αφήνουμε αρκετά ώρα να στραγγίσουν. Στο τέλος πιέζουμε το τουλπάνι ώστε να πάρουμε όλο το ζουμί.
  • Μετράμε το ζουμί και προσθέτουμε ζάχαρη. Το δικό μου ήταν 200 ml και πρόσθεσα 120γρ ζάχαρη.
  • Βράζουμε μέχρι να δέσει και να πάρουμε ένα μείγμα πολύ πιο πυκνό από μαρμελάδα. Μην ξεχνάτε ότι τα φραγκοστάφυλα έχουν πολύ πηκτίνη και ο χρόνος βρασμού είναι μικρός σε σχέση με άλλα φρούτα.
  • Μεταφέρουμε το ζελέ σε αποστειρωμένο βάζο και κλείνουμε καλά.
  • Συνοδεύουμε τυριά, αλλαντικά, ψητά κρύα κρέατα ή και ψάρια.

Σημειώσεις

Η διαδικασία βρασίματος στραγγίσματος μπορεί να ακολουθηθεί και για μαρμελάδα για όσους δεν τους αρέσει  η ύπαρξη των σπόρων του φρούτου.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode