Φέτος είχα την μεγάλη τύχη τα δύο φυτά μου στο χωριό (παρόλο την μεγάλη απουσία μου) να μου χαρίσουν αρκετά φραγκοστάφυλα. Επιπλέον ένα ακόμη φυτό της γειτονιάς μου έχει χαριστεί για το μάζεμα τους.
Έτσι βρέθηκα με πολάάάά και όσο ήμουν στο χωριό έφτιαξα μαρμελάδα, γλυκό, τουρσί, φάγαμε πάνω σε τηγανίτες και “πίτσα” πρωινού και μερικά έφτασαν στην Αθήνα.
Τα μόνα που δεν έφτιαξα φέτος είναι το λικέρ που και αυτό είναι εξαιρετικό και δεν αρωμάτισα ξίδι. Ίσως όμως με την επάνοδο στο χωριό να βρω και άλλα σε γειτονικό σπίτι.
Με λίγα από αυτά που έφερα,έφτιαξα το ζελέ και τα υπόλοιπα έγιναν ένα αυτοσχέδιο γλυκό σε ποτήρι που απολαύσαμε κάποιο βράδυ.
Για το γλυκό δε θα γράψω άλλη ανάρτηση είναι μια παρασκευή της στιγμής με μπισκότα λίγο βρασμένα φραγκοστάφυλα σε σιρόπι αφροξυλιάς , κρέμα βανίλιας και σαντιγί, ότι υπήρχε στο σπίτι και έπρεπε να καταναλωθεί.
Ζελέ από φραγκοστάφυλα
Συστατικά
- 300 γρ φραγκοστάφυλα
- 200 ml νερό
- 1 κλαράκι δεντρολίβανου
- 120 γρ ζάχαρη
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα φραγκοστάφυλα από τα κοτσανάκια τους, τα πλένουμε και τα τοποθετούμε σε μικρή κατσαρόλα με το νερό και το δεντρολίβανο. Βράζουμε για 20 λεπτά πατώντας τα περιοδικά με κουτάλα του πουρέ να λιώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τα μεταφέρουμε σε τουλπάνι τοποθετημένο πάνω από μικρή κατσαρόλα ή σε ειδική συσκευή στραγγίσματος και αφήνουμε αρκετά ώρα να στραγγίσουν. Στο τέλος πιέζουμε το τουλπάνι ώστε να πάρουμε όλο το ζουμί.
- Μετράμε το ζουμί και προσθέτουμε ζάχαρη. Το δικό μου ήταν 200 ml και πρόσθεσα 120γρ ζάχαρη.
- Βράζουμε μέχρι να δέσει και να πάρουμε ένα μείγμα πολύ πιο πυκνό από μαρμελάδα. Μην ξεχνάτε ότι τα φραγκοστάφυλα έχουν πολύ πηκτίνη και ο χρόνος βρασμού είναι μικρός σε σχέση με άλλα φρούτα.
- Μεταφέρουμε το ζελέ σε αποστειρωμένο βάζο και κλείνουμε καλά.
- Συνοδεύουμε τυριά, αλλαντικά, ψητά κρύα κρέατα ή και ψάρια.