Αρχίζοντας τις δοκιμές για εορταστικές συνταγές έγινε αυτή η σούπα σε πρώτη φάση δοκιμαστικά..
Κατόπιν τη δοκιμάσαμε με μεγάλη και εκλεκτή παρέα σε ένα Κυριακάτικο γεύμα.
Μικροί και μεγάλοι ενθουσιάστηκαν, και νομίζω θα την καθιερώσω σε όλα τα γεύματα μας.
Επειδή στο γεύμα μας τα εδέσματα ήταν πολλά η σούπα αποτέλεσε την αρχή του και σερβιρίστηκε σε φλυτζάνια του τσαγιού έτσι για μια αλλαγή.
Οι ποσότητες που θα δώσω είναι για 12 φλυτζάνια τσαγιού, προσαρμόστε τη αφαιρώντας ή προσθέτοντας υλικά ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Πικάντικη κολοκυθόσουπα
Συστατικά
- 750 γρ κολοκύθα βάρος καθαρισμένης
- 3 ξινόμηλα
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα, τις ίνες και τα σπόρια και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε τα μήλα αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε κύβους. Κόβουμε την πιπεριά σε μικρότερα κομμάτια αφαιρώντας τα σπόρια.
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά
- Προσθέτουμε την κολοκύθα την πιπεριά τα μήλα και την κανέλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και βράζουμε για 15 λεπτά.
- Απομακρύνουμε από την εστία και μόλις κρυώσει λίγο πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή με κάποιο άλλο επεξεργαστή τροφίμων.
- Περνάμε τη σούπα από λεπτό κόσκινο πάνω από την ίδια κατσαρόλα που τη βράσαμε. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για λίγο μέχρι να χυλώσει ελαφρά.
- Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστή.
Σημειώσεις
Μια άλλη πρόταση σερβιρίσματος είναι σε μικρά μπολάκια και προσθήκη κρουτόν ή μικρούς κύβους ροκφόρ ή παλαιωμένης γραβιέρας.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την καυτερή πιπεριά με 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο. Επίσης αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά προσθέστε 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τριμμένο τζίτζερ.