Σαλάτα φασολιών πάνω σε “πουρέ” αγκινάρας

από
Σαλάτα φασολιών πάνω σε "πουρέ" αγκινάρας

Εποχή της αγκινάρας και οι πειραματισμοί πάνε και έρχονται. Την 25η Μαρτίου έφτιαξα σκορδαλιά με αυτές, πολύ σύντομα θα σας δώσω τη συνταγή της.

Και το επόμενο πείραμα έγινε βασιζόμενο σε μια άλλη συνταγή που είχε φακές στη βάση  και φασόλια από πάνω.

Σήμερα λοιπόν η βάση έγινε με αγκινάρες και τα φασόλια εμπλουτίστηκαν και με άλλα υλικά.

Έτσι είχαμε ένα υπέροχο νηστίσιμο πιάτο το οποίο συνοδεύτηκε με ψωμάκια naan λίγο τροποποιημένα να θυμηθούμε και την “αφορμή” του ξεκινήματος μου σε αυτή τη σελίδα.

Σαλάτα φασολιών πάνω σε "πουρέ" αγκινάρας

2 άτομα

Συστατικά
  

Για τον πουρέ αγκινάρας

  • 2-3 αγκινάρες φρέσκες
  • 25 ml Χυμό λεμονιού συν λίγο για το καθάρισμα
  • 25 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για την σαλάτα φασολιών

  • 100 γρ μικρόσπερμα φασόλια
  • 4-5 ντοματίνια
  • 2 κουτ. γλυκού κάπαρη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • Μερικά φύλλα δυόσμου ή βασιλικού
  • φρέσκο σκόρδο σε ροδέλες προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν.
  • Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό που έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  • Βράζουμε τις αγκινάρες σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 10 περίπου λεπτά μέχρι να είναι μαλακές και να τρυπιούνται. Στραγγίζουμε καλά.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού προσθέτουμε τις βρασμένε αγκινάρες και χτυπάμε δυνατά μέχρι να γίνει ένας πουρές. Δοκιμάζουμε και νοστιμίζουμε με αλάτι αν χρειάζεται.
  • Κόβουμε τα ντοματίνια σε μικρά κομμάτια. Ξεπλένουμε την κάπαρη.
  • Σερβίρουμε τον πουρέ σε πιάτα και από πάνω μοιράζουμε τα φασόλια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, το σκόρδο και τα φύλλα δυόσμου. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δοκιμάζουμε τον πουρέ και αν δεν είναι έντονη η παρουσία του λεμονιού προσθέτουμε από πάνω στη σαλάτα των φασολιών λίγο χυμό επιπλέον.
  • Συνοδεύουμε με αυτά τα υπέροχα ψωμάκια naan ή με ζεστό σπιτικό ψωμί και ελιές.

Σημειώσεις

Τα φασόλια μου ήταν μικρόσπερμα άνυδρα Τήνου, αντί αυτών μπορείτε να βάλετε μικρόσπερμα βανίλιες ή όποια άλλα εσείς βρίσκετε.
Αντί για φρέσκο σκόρδο μπορούμε να βάλουμε φρέσκο κρεμμυδάκι.
Για το καθάρισμα της αγκινάρας μπορείτε να δείτε εδώ.
Πάνω από αυτό τον πουρέ αγκινάρας θα δοκιμάσω προσεχώς ένα ξιδάτο χταπόδι.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode