share

Κέικ με κόκκινο γκρέιπ φρουτ

από
Κέικ με κόκκινο γκρέιπ φρουτ

Για το γκρέιπ φρουτ και τις ιδιότητες του, έχω γράψει παλιότερα δυο λόγια όταν έφτιαχνα αυτή μαρμελάδα με την προσθήκη ουίσκι, μπορείτε να διαβάστε εδώ.

Πρόσφατα είχα φτιάξει αυτή  τη μαρμελάδα με κόκκινα γκρέιπ φρουτ και την ώρα της αναζήτησης τους, μανάβης της γειτονιάς μου είπε: ξέρεις ότι τα καλύτερα κόκκινα γκρέιπ φρουτ είναι της Κρήτης και συγκεκριμένα από την περιοχή Χανίων. Ρώτησα και μου επιβεβαίωσαν την πληροφορία.

Μετά την μαρμελάδα αγοράζω συνέχεια, πίνω το χυμό τους και σήμερα ήρθε η ώρα να τα προσθέσω και στο κέικ μας.

Αν θελήσετε να το φτιάξετε και δεν βρείτε τα κόκκινα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κίτρινα.

Κέικ με κόκκινο γκρέιπ φρουτ

1 φόρμα διαμέτρου 24 εκ

Συστατικά
  

Για το κέικ

  • 190 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 120 ml ηλιέλαιο
  • 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 κοτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 100 ml χυμό γκρέιπ φρουτ
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα γκρέιπ φρουτ

Για την επικάλυψη

  • 5 κουτ. γλυκού ζαχαρη άχνη
  • 50 ml χυμό γκρέιπ φρουτ

Οδηγίες
 

Για το κέικ

  • Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ και την αλευρώνουμε ελαφρά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Παίρνουμε το ξύσμα από ένα γκρέιπ φρουτ και στύβουμε το χυμό του.
  • Σε κάδο μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σταδιακά το γιαούρτι.
  • Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα αλευριού αναδεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του γκρέιπ φρουτ, το άρωμα βανίλιας και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να πάρουμε ομοιογενές μείγμα. Το μείγμα θα είναι αρκετά αραιό.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει καθαρή μια λεπίδα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε.

Για την επικάλυψη

  • Σε μικρό μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και το χυμό του γκρέιπ φρουτ και ανακατεύουμε καλά. Με ένα κουταλάκι μοιράζουμε πάνω από το κέικ.
  • Συνοδεύουμε το κέικ μας με χυμό από γκρέιπ φρουτ ή πορτοκάλι ή ένα τσάι αρωματικό.

Σημειώσεις

Η επικάλυψη είναι προαιρετική και μπορείτε να την παραλείψετε.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 11 Ιανουαρίου 2019
    Απάντηση

    Ε λοιπόν κέικ με γκρέιπ-φρουτ δεν έχω ξαναδεί, μου κάνει φοβερή εντύπωση! Επειδή όμως το βλέπω πολύ αφράτο, είναι μία πρόταση που άνετα θα δοκιμάσω, ειδικά όπως το προτείνεις εσύ Ξανθή, με ένα ζεστό, αρωματικό τσαγάκι!

      • Ξανθή
      • 11 Ιανουαρίου 2019
      Απάντηση

      Αμαλία σε πληροφορώ ότι άρεσε πολύ σε δύσκολους σχετικά με τα κέικ, δοκίμασε είναι και πολύ εύκολο.

    • Penelope
    • 12 Ιανουαρίου 2019
    Απάντηση

    Κάπου “ταυτιστήκαμε” με τα κεκάκια Ξανθή. Ωραίο φαίνεται φαντάζομαι ότι θα είναι και πολύ μυρωδάτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode