Λικέρ με άνθη αφροξυλιάς

από
Λικέρ με άνθη αφροξυλιάς

Η αφροξυλιά ή κουφοξυλιά ή σαμπούκος ή elderflower στα Αγγλικά είναι θάμνος, ο οποίος σε μερικές περιπτώσεις φτάνει να γίνει δέντρο. Έχει λογχοειδή φύλλα, μικρά λευκά  άνθη με τη μορφή επίπεδου τσαμπιού και διαμέτρου 10-15 εκατοστά.

Ανθίζει την άνοιξη και στο τέλος περίπου του καλοκαιριού ωριμάζουν οι καρποί του οι οποίοι έχουν σχήμα σφαιρικό και χρώμα σκούρο μοβ προς μαύρο.

Με τους καρπούς έχω φτιάξει λικέρ που μπορείτε να δείτε εδώ και με τα άνθη έχω φτιάξει αυτό το σιρόπι που μπορούμε να το πιούμε αραιωμένο ως αναψυκτικό ή να το προσθέσουμε σε  κοκτέιλ, σε γλυκά ή κέικ.

Πέρσι είχα την εξαιρετική τύχη φίλη να μου φέρει άνθη αφροξυλιάς από το χωριό της. Με αυτά έγινε ξανά το σιρόπι και ακολούθησε η επεξεργασία για λικέρ το οποίο όμως δεν καταγράφηκε λόγω του ότι όταν τελείωσε η όλη επεξεργασία ήταν αργά για την εύρεση της πρώτης ύλης.

Τώρα όμως είναι η κατάλληλη εποχή να βρείτε άνθη και να φτιάξετε αυτό το υπέροχο αρωματικό λικέρ.

Λικέρ με άνθη αφροξυλιάς

Συστατικά
  

  • 50 γρ άνθη αφροξυλιάς χωρίς τα κοτσάνια
  • 750 ml βότκα
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 250 γρ ζάχαρη
  • βάζο 1 1/2 λίτρου

Οδηγίες
 

  • Μαζεύουμε τα άνθη της αφροξυλιάς σε τσαμπιά και αφού τα απαλλάξουμε από τυχόν μαραμένα ή χαλασμένα τα βυθίζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό. Τα ξεπλένουμε καλά και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά. Προσέχουμε να απομακρυνθούν τυχόν έντομα που θα υπάρχουν μέσα στα άνθη.
  • Στραγγίζουμε και αφήνουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν. Κόβουμε τα κοτσάνια, κρατάμε μόνο τα άνθη και ζυγίζουμε.
  • Σε μεγάλο καθαρό και αποστειρωμένο βάζο βάζουμε τα άνθη, το ξύσμα λεμονιού και προσθέτουμε τη βότκα. Κλείνουμε καλά το βάζο και το τοποθετούμε σε ένα ντουλάπι σκοτεινό χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Ανακινούμε μια φορά την εβδομάδα. Ο χρόνος ωρίμανσης ανέρχεται σε 1 έως 2 μήνες. Όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο πιο αρωματικό θα βγει αλλά θα πάρει και πιο σκούρο χρώμα.
  • Μετά από αυτό το στάδιο ωρίμανσης στραγγίζουμε με ένα τουλπάνι αφαιρώντας τα άνθη και κρατάμε το υγρό.
  • Η επόμενη διαδικασία έχει την προσθήκη της ζάχαρης. Έχουμε δυο επιλογές είτε να την προσθέσουμε στο υγρό και να την αφήσουμε να λιώσει ανακινώντας περιοδικά για ένα μήνα.
  • Είτε να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με τη ζάχαρη και 150 ml νερό το οποίο θα προσθέσουμε στο αρχικό υγρό (αφού κρυώσει), θα ανακατέψουμε καλά και θα το αφήνουμε μια εβδομάδα πριν την κατανάλωση. Με αυτό τον τρόπο το λικέρ θα γίνει πιο ελαφρύ ως προς το αλκοόλ.
  • Μεταφέρουμε σε καθαρό μπουκάλι το οποίο να κλείνει καλά και φυλάσσουμε σε σκοτεινό ντουλάπι.
  • Στο σερβίρισμα αν θέλουμε με λίγο πάγο.

Σημειώσεις

Προσοχή εκεί που μαζεύουμε τα άνθη να μην υπάρχουν δίπλα δέντρα που έχουν ψεκαστεί.
Επίσης τα άνθη θα πρέπει να  είναι πάντα ανοιχτά, με λευκό – κρεμ χρώμα.
Περισσότερες πληροφορίες για τις τεχνικές σχετικά με τα  λικέρ μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode