Σιρόπι φράουλας με πιπέρι ή βότανα

από
Σιρόπι φράουλας (6)

Για να μην ξεχάσω ότι έκανα, που και που, εκτός από το καθημερινό μας φαγητό, φτιάχνω και κάτι διαφορετικό, με τα ελάχιστα υλικά που μπορώ να προμηθευτώ.

Ο κύριος στο μικρό μανάβικο της γειτονιάς, μου είπε ότι οι φράουλες που είχε ήταν η καλύτερη ποικιλία και τον εμπιστεύτηκα. Κάποιες τις φάγαμε άμεσα και λίγες έγιναν αυτό το σιρόπι, προσαρμογή από το βιβλίο μου “Liqueurs & Cordials.

Οι ποσότητες που θα σας δώσω βγάζουν περίπου 400ml  σιροπιού, για περισσότερο προσαρμόστε τις ποσότητες.

Αυτό που μένει μετά τη διήθηση είναι μια πολύ ωραία μαρμελάδα μπορείτε να δείτε στις παρατηρήσεις που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε.

Επίσης δείτε στις παρατηρήσεις τη χρήση του ή τις εναλλακτικές προσθήκες.

Σιρόπι φράουλας με πιπέρι ή βότανα

Συστατικά
  

  • 300 γρ φράουλες ώριμες
  • 450 γρ ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι χοντροσπασμένο
  • 350 ml νερό
  • 1/2 λεμόνι αράντιστο σε πολύ λεπτές φέτες

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τις φράουλες καλά και αφαιρούμε το κοτσανάκι. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τις φράουλες και τη ζάχαρη και αφήνουμε για λίγη ώρα.
  • Σε γουδί σπάμε λίγους κόκκους πράσινου πιπεριού. προσθέτουμε την απαιτούμενη ποσότητα στο μπολ με τις φράουλες. Με ραβδομπλέντερ και το εξάρτημα του πουρέ πολτοποιούμε. Εναλλακτικά πολτοποιούμε με την κουτάλα του πουρέ.
  • Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τα κομμένα λεμόνια και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες φράουλες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά σε χαμηλή ένταση, ανακατεύοντας που και που. Αφαιρούμε τυχόν αφρούς, προκειμένου να πάρουμε όσο γίνεται διαυγές σιρόπι.
  • Αφαιρούμε από την εστία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Με τη βοήθεια μουσελίνας ή ένα πυκνό τούλι διηθούμε το μείγμα σε καθαρό δοχείο αφήνοντας αρκετή ώρα ώστε να πάρουμε όσο γίνεται περισσότερο σιρόπι.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα και διατηρούμε σε δροσερό σημείο.

Σημειώσεις

Αντί για πράσινο πιπέρι μπορούμε να βάλουμε όποιο άλλο έχουμε διαθέσιμο.
Για μια άλλη εκδοχή μπορούμε να αφαιρέσουμε το πιπέρι και στη θέση του να βάλουμε άνθη λεβάντας ή φύλλα μέντας.
Το σιρόπι μπορεί να συνοδεύσει μια πανακότα την οποία μπορούμε να γαρνίρουμε και με τη μείγμα φράουλας που έμεινε από τη διήθηση του σιροπιού.
Επίσης  με το σιρόπι μπορούμε να γαρνίρουμε  παγωτά, γιαούρτι ή να το προσθέτουμε σε κοκτέιλ ή ανθρακούχο νερό.
Το μείγμα φράουλας λεμονιού που έμεινε από την παρασκευή μας μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τάρτες, πασταφλόρα, κρέπες ή τηγανίτες.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode