Μια ιδιαίτερη πίτα με κολοκύθα μανιτάρια σπανάκι και τυριά σε φύλλο χωρίς γλουτένη

από
Μια ιδιαίτερη πίτα με κολοκύθα μανιτάρια σπανάκι και τυριά σε φύλλο χωρίς γλουτένη

Ο λόγος που χαρακτηρίζω αυτή την πίτα ιδιαίτερη είναι όχι τόσο για τη γέμιση, αν και παραπέμπει σε τάρτα, αλλά για το φύλλο που την περιβάλει.

Έχω μιλήσει και άλλη φορά για τις ανταλλαγές ιδεών και συνταγών με τα παιδιά μου, είναι ένα βραδινό συνήθως παιχνίδι. Μιλάμε για τα ιδιαίτερα πιάτα τους και τις διατροφικές τους συνήθειες. Κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες έχουν προκύψει λόγω ανάγκης τήρησης διατροφικών αναγκών.

Σε αυτές  τις ανάγκες είναι και η αποφυγή όσο γίνεται προϊόντων με γλουτένη. Έτσι όταν είχαν έλθει στην Ελλάδα έγινε η πρώτη προσπάθεια να φτιάξω φύλλο  για πίτες με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με τη διαδικασία.

Μετά από αναζητήσεις και συζητήσεις με  τη φίλη Σοφία,  μου σύστησε ένα βιντεάκι προερχόμενο εξ Ανατολής στο οποίο φτιάχνουν φύλλο για μπακλαβά με αλεύρι χωρίς γλουτένη.

Αφού το είδα πολλές φορές αποφάσισα ότι πρέπει να το δοκιμάσω πριν το συστήσω στα παιδιά.

Και η δοκιμή έγινε σήμερα  με τα μέσα που διέθετα. Η εμπειρία μου από τον πειραματισμό έχει σαν αποτέλεσμα ότι χρειάζεται ένα καλό  αντικολλητικό τηγάνι, λίγο πιο μεγάλο από το δικό μου  ή καλύτερα αυτό το σκεύος που είναι κατάλληλο για κρέπες.

Όσο για το αλεύρι, εγώ έβαλα ένα που είναι κατάλληλο για ψωμί, εταιρείας που θα μπορούν τα παιδιά να το βρουν.

Επίσης το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά αραιό και ανάλογα με το αλεύρι ίσως χρειαστεί περισσότερο νερό.

Σαν τελικό αποτέλεσμα δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά από ένα φύλλο του εμπορίου, αυτά που είναι για πίτα και  βγαίνει αρκετά τραγανό.

Επειδή είμαι μόνη στο σπίτι δεν μπόρεσα να έχω περισσότερες φωτογραφίες για τη διαδικασία παρασκευής του.

Η γέμιση της πίτας ήταν επιλογή ώστε να ταιριάξει με τις διατροφικές ανάγκες του προσώπου που απευθύνεται το όλο θέμα. Μπορείτε να βάλετε γέμιση χορτόπιτας ή τυρόπιτας.

Επίσης η πίτα μπορεί να γίνει με ένα σπιτικό φύλλο ή κάποιο του εμπορίου.

Όλες οι ποσότητες των υλικών είναι προσαρμοσμένες για τις ανάγκες παρασκευής μιας μικρής πίτας σε ταψί διαμέτρου 22 εκατ.

Μια ιδιαίτερη πίτα με κολοκύθα μανιτάρια σπανάκι και τυριά

Συστατικά
  

Για το φύλλο

  • 1 αυγό
  • 250 ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 125 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη

Για τη γέμιση

  • 250 γρ κολοκύθα red kuri βάρος καθαρισμένης
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 κουτ, γλυκού μπούκοβο
  • 200 γρ μανιτάρια πλευρώτους
  • 150 γρ τρυφερά φύλλα από σπανάκι
  • 50 γρ μπλε τυρί
  • 100 γρ ανθότυρο
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τα σοταρίσματα των λαχανικών και για τα φύλλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

Για το φύλλο

  • Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα φύλλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το ελαιόλαδο και το νερό. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα κουζίνας μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα που θα μοιάζει με αραιό κουρκούτι.
  • Σε μια κατσαρόλα (που μπορεί να σταθεί από πάνω τη τηγάνι μας) βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και τη φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Στην ουσία θα δημιουργήσουμε συνθήκες μπεν μαρί.
  • Βάζουμε από πάνω το τηγάνι και με πινέλο απλώνουμε μια λεπτή στρώση από το μείγμα. Όσο πιο λεπτή είναι η στρώση τόσο πιο λεπτό θα βγει το φύλλο ή αντίστροφα.
  • Μετά από περίπου ένα λεπτό με μια πλαστική σπάτουλα ανασηκώνουμε την επιφάνεια του φύλλου περιμετρικά και το αφαιρούμε. Τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. Θα βγουν περίπου 10 φύλλα αυτού του μεγέθους ή λιγότερα αν το τηγάνι σας είναι μεγαλύτερο. Αν δυσκολεύστε μπορείτε να αλείψετε με ελάχιστο ελαιόλαδο το τηγάνι.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρούς κύβους. Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρούς κύβους. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια. Τρίβουμε τα τυριά.
  • Σε σουρωτήρι βάζουμε τα φύλλα από το σπανάκι αφού τα πλύνουμε και ρίχνουμε από πάνω ζεματιστό νερό, αφήνουμε να στραγγίσει.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια της κολοκύθας για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και το μπούκοβο και συνεχίζουμε για άλλα πέντε λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Στο ίδιο τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα μανιτάρια για ένα δυο λεπτά και τα προσθέτουμε στο μπολ με την κολοκύθα.

Για τη σύνθεση της πίτας

  • Λαδώνουμε με πινέλο το ταψάκι και στρώνουμε φύλλα έτσι ώστε να καλυφθεί καλά ο πάτος αλλά και να εξέχουν από το ταψί. Αλείφουμε κάθε φύλλο που στρώνουμε με ελαιόλαδο (όχι πολύ).
  • Μοιράζουμε τη μισή γέμιση που ετοιμάσαμε.
  • Συνεχίζουμε με τα μισά τυριά και τα μισά φύλλα από το σπανάκι.
  • Τοποθετούμε πάλι φύλλα (πάντα με λίγο ελαιόλαδο αλειμμένα) από πάνω να καλυφθεί η γέμιση και στρώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα και τοποθετούμε πάλι από πάνω φύλλα. Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι του φούρνου για 45 λεπτά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο μετά τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει λίγο.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε αν θέλουμε με μια πράσινη σαλάτα.

Σημειώσεις

Όπως είπα και στην αρχή η πίτα μπορεί να γίνει με φύλλα σπιτικά ή του εμπορίου.
Τα συγκεκριμένα φύλλα μοιάζουν κατά την παρασκευή τους με αυτά της κρέπας, όταν όμως ψηθούν θυμίζουν φύλλο πίτας αρκετά τραγανό.
Αντί αυτής της κολοκύθας μπορείτε να βάλετε μια από τις κίτρινες που υπάρχουν στις αγορές.
Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα είναι εξίσου πολύ καλή.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Πηνελόπη
    • 13 Ιανουαρίου 2021
    Απάντηση

    Πολύ καλό ιδιαίτερη η διαδικασία Ξανθή. Θυμίζει το ψήσιμο σε σατσι, που έχουν οι λαοί στην Ανατολή, αλλά και τα περεκ των Ποντίων.

      • Ξανθή
      • 13 Ιανουαρίου 2021
      Απάντηση

      Έχω ψάξει πάρα πολύ για το θέμα, διαφορετικές τεχνικές σε κάθε αναζήτηση. Για οικιακές παρασκευές νομίζω ότι αυτή είναι η πιο βολική αρκεί να έχεις τηγάνι καλό ή ακόμη καλύτερα αυτό το τηγάνι για κρέπες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode