Λάχανο ή παραπούλι γεμιστό με κολοκύθα και μπασμάτι

από
Λάχανο ή παραπούλι γεμιστό με κολοκύθα και μπασμάτι

Τι κάνει το ανθρώπινο μυαλό όταν έχει πολλές ώρες διαθέσιμες όχι για δουλειές (ειδικές συνθήκες αυτό τον καιρό) αλλά μόνο για σκέψεις. Δυστυχώς, οι περισσότερες σκέψεις μου δεν είναι οι καλύτερες γιατί το μυαλό τρέχει στο παρελθόν. Κάποιες όμως στιγμές προσπαθώ να σκεφτώ – σχεδιάσω γεύματα το πλέον πρόσφορο.

Έτσι σκεπτόμενη τι θα μπορούσα να φάω  την Κυριακή και να είναι νηστίσιμο, σκέφτηκα ένα μεγάλο  λάχανο – παραπούλι που είχα αγοράσει και μια κολοκύθα που ακόμη δεν είχα κόψει.

Θα μπορούσα να κάνω ντολμαδάκια με αυτά τα υλικά, άλλωστε πέρσι είχα κάνει με κόκκινο λάχανο και κολοκύθα, μια ιδέα από την αγαπημένη chef  Μαρία Κλήμη με το υπέροχο μαγαζάκι που λέγαμε στα Ιωάννινα.

Χάριν νέων πειραματισμών προέκυψε ο λαχανοντολμάς γίγας όπως τον αποκάλεσε η κόρη μου όταν της έστειλα φωτογραφία.

Για να το φτιάξετε θα πρέπει να βρείτε ένα πολύ αφράτο λάχανο ή ένα παραπούλι (τώρα έχει στις αγορές) ή ένα λάχανο savoy  που μπορεί να βρείτε σε Σούπερ Μάρκετ.

 

Λάχανο ή παραπούλι γεμιστό με κολοκύθα και μπασμάτι

Συστατικά
  

  • 1 αφράτο λάχανο ή παραπούλι
  • 350 γρ κολοκύθα red kuri ή μια άλλη κόκκινη κολοκύθα
  • 3 κουτ. σούπας ρύζι μπασμάτι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • λίγα φύλλα δεντρολίβανου ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι Ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού κάρυ
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο λεμόνι το χυμό του
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουερ

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε το χοντρό κοτσάνι του λάχανου κάνουμε μια χαραγματιά σταυρωτά και το βάζουμε σε νερό που βράζει προκειμένου να μαλακώσει, όπως ζεματάμε το λάχανο για ντολμάδες.
  • Αφού μαλακώσει αρκετά Το βγάζουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει. Με προσοχή ανοίγουμε τα φύλλα χωρίς να τα κόψουμε, αφαιρούμε με προσοχή την καρδιά του λάχανου και κρατάμε τα φύλλα.
  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρούς κύβους. Το αναφερόμενο βάρος στα υλικά είναι καθαρισμένη κολοκύθα.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Προσθέτουμε τα μυριστικά το ρύζι και τα μπαχαρικά μαζί με μια δοσομετρική κούπα ζωμό λαχανικών ή νερό. Αφήνουμε να βράσουν και να μην υπάρχουν υγρά.
  • Στρώνουμε σε μια γάστρα ή σε κατσαρόλα λίγα από τα φύλλα του λάχανου που αφαιρέσαμε και τοποθετούμε από πάνω το λάχανο ανοιχτό.
  • Αρχίζουμε το γέμισμα με λίγη από τη γέμιση και διπλώνουμε τα πρώτα φύλλα.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να βάλουμε όλη τη γέμιση και να κλείσουμε καλά όλα τα φύλλα.
  • Αλατίζουμε επιπλέον και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μια δοσομετρική κούπα ζωμό λαχανικών ή νερό.
  • Βράζουμε σε σκεπασμένη γάστρα ή κατσαρόλα για 30 περίπου λεπτά, φροντίζοντας να μείνει σάλτσα.
  • Αποσύρουμε από την εστία και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Στο ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το κορνφλάουρ. Δένουμε τη σάλτσα και περιχύνουμε το γεμιστό μας λάχανο.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Θα ήθελα να το ψήσω στο φούρνο αλλά για λόγους αποφυγής σηκώματος βάρους το έβαλα στην εστία. Σίγουρα το ψήσιμο στο φούρνο θα μας δώσει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode