share

Μηλόπιτα με αμύγδαλα και καρύδια πεκάν

από
Μηλόπιτα με αμύγδαλα και καρύδια πεκάν

Κάθε αρχή του Φθινοπώρου με τα πρώτα μήλα που εμφανίζονται στις αγορές φτιάχνω κάποιο γλυκό με αυτά.

Φέτος είναι ένα ιδιαίτερο Φθινόπωρο, με αναμονή αναχώρησης και πολλά άλλα ευχάριστα που ήρθαν ή  θα έρθουν. Λόγω της αναχώρησης, υπάρχει μια διάθεση ξεκαθαρίσματος υλικών που περίμεναν πολύ ή που θα λήξουν σύντομα. Μέσα σε αυτά ήταν και κάποια καρύδια πεκάν που μου είχε χαρίσει πριν καιρό αγαπημένη φίλη.

Έτσι μετά από πολλές αναζητήσεις σε βιβλία και περιοδικά βρήκα διάφορους συνδυασμούς έκανα δικά μου σχέδια βασιζόμενη σε παλιότερα κέικ και μηλόπιτες και έφτιαξα αυτή που σας παρουσιάζω.

Και τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν και αγαπημένα πρόσωπα γλυκάθηκαν.

Μηλόπιτα με αμύγδαλα και καρύδια πεκάν

Συστατικά
  

  • 4 αυγά
  • 180 γρ ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο προαιρετικό
  • 150 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 150 γρ βούτυρο
  • 3 μήλα περίπου 700 γρ
  • 100 γρ καρύδια πεκάν
  • 30 γρ αμύγδαλα φιλέ

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε πρώτα όλα τα υλικά. Τρίβουμε σε πολυμηχάνημα τα αμύγδαλα και χοντροτρίβουμε τα 3/4 από τα καρύδια πεκάν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Τα μήλα θα τα καθαρίσουμε και θα τα κόψουμε όταν θα έχουμε το μείγμα έτοιμο για να μη μαυρίσουν.
  • Βρέχουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και το στρώνουμε σε πυρέξ ή ταψί 20 x 20 εκατ. Το χαρτί θα βοηθήσει πολύ στο ξεφορμάρισμα.
  • Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης ανάλογα με το μίξερ μας βάζουμε τα αυγά τη ζάχαρη τη βανίλια και το λικέρ αν το επιλέξουμε. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε ακόμη για 2 λεπτά. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με τα τριμμένα αμύγδαλα και χτυπάμε 1 λεπτό στην πολύ χαμηλή ταχύτητα.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε τα δύο σε μικρούς κύβους. Το άλλο το κόβουμε με μαντολίνο ή με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τα κομμένα μήλα και τα χοντροσπασμένα πεκάν και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν καλά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο πυρέξ και ισιάζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια μήλου στην επιφάνεια του μείγματος.
  • Μοιράζουμε τα ολόκληρα πεκάν που έχουμε κρατήσει και τα αμύγδαλα φιλέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 - 45 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα μαχαιριού. Τα τελευταία 15 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει έντονο χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
  • Σερβίρουμε προσθέτοντας ζάχαρη άχνη ή μια μπάλα παγωτού. Εγώ προτίμησα να το συνοδεύσω με ένα λικέρ από κουκούτσια βερίκοκου δικής μου παραγωγής.

Σημειώσεις

Εάν δεν έχετε καρύδια πεκάν αντικαταστήστε τα με τα άλλα καρύδια.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode