Στις αγορές από την αρχή του μήνα έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα φασολάκια, τσαουλιά και μπαρμπούνια. Αργούν λίγο τα αμπελοφάσουλα και οι χάντρες, είναι θέμα ημερών. Υπάρχει και κάποια άλλη ποικιλία τα καναρίνια που μάλλον πήραν αυτό το όνομα γιατί είναι κίτρινα απέξω, δύσκολα τα βρίσκω στη γειτονιά μου.
Έχω αγοράσει τρεις φορές τη μια τσαουλιά και τις άλλες δυο μπαρμπούνια. Όλες τις φορές έγιναν στην κατσαρόλα με φρέσκια ντομάτα μαϊντανό και κρεμμύδια, βρίσκω ότι είναι μια εύκολη λύση για τις ζεστές μέρες. Η μητέρα μου της άρεσε να τα φτιάχνει στο νταβά στη γάστρα με τα ξύλα και το έλεγε γιουβέτσι, αλλά που τέτοια τύχη τώρα για νταβάδες και γάστρες. Είχα προσομοιάσει αυτή την συνταγή παλιότερα δείτε εδώ.
Σε μια από αυτές τις αγορές κράτησα λίγα και τα έφτιαξα σαλάτα συνοδεύοντας το ψητό συκώτι σε τηγάνι, σε ένα πολύ γρήγορο γεύμα λόγω καύσωνα.
Θα την ξαναφτιάξω είναι πολύ εύκολη αλλά και νόστιμη.
Σαλάτα με φασολάκια και αμύγδαλα
Συστατικά
- 100 γρ φασολάκια μπαρμπούνια
- 10-12 αμύγδαλα ασπρισμένα
- λίγα φύλλα δυόσμου
- 1 κουτ. σούπας λευκό ξύδι
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
- ξύσμα λεμονιού
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τα φασολάκια, αφαιρούμε τυχόν ίνες περιμετρικά και τα κόβουμε στη μέση κατά το μήκος τους.
- Βράζουμε στον ατμό για 5 λεπτά, και αμέσως περνάμε από κρύο νερό.
- Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα, τα ανοίγουμε στη μέση και τα καβουρντίζουμε ελαφρά, σε μικρό τηγανάκι.
- Βάζουμε τα φασόλια σε σαλατιέρα ή πιάτο. Μοιράζουμε τα αμύγδαλα και τα φύλλα δυόσμου παντού.
- Σε ένα μικρό βαζάκι βάζουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Μπορούμε να συνοδεύσουμε με αυτή κάποιο ψητό κρέας ή ψάρι ή και να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα με πίτες flat bread και κάποιο τυρί.