Όπως έχω πει, φούρνος ανάβει μόνο για το ψήσιμο του ψωμιού κατά τη διάρκεια της μεγάλης ζέστης. Επίσης φαγητά με μεγάλη προετοιμασία έχουν μπει στην αναμονή, έχω προσαρμόσει τα περισσότερα στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι.
Στερούμαι βέβαια κάποιων καλοκαιρινών φαγητών, όπως ο μουσακάς αλλά περιμένω να δροσίσει λίγο.
Όταν όμως ψήνω το ψωμί ταυτόχρονα σχεδόν ψήνω και ότι θέλει μικρούς χρόνους.
Έτσι προχτές έφτιαξα αυτό το φαγητό μιας και υπήρχαν κάποια υλικά για άμεση χρήση.
Η ιδέα είναι από τα ξένα περιοδικά που έχω κρατήσει και ξεφυλλίζω, περασμένης δεκαετίας.
Παλιότερα είχα φτιάξει κάτι παραπλήσιο στο τηγάνι μπορείτε να δείτε εδώ.
Ζυμαρικά με μελιτζάνες, ντομάτες και κάπαρη
2 άτομα
Συστατικά
- 3 μελιτζάνες τσακώνικες
- 3 ντομάτες πομοντόρι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι βαλσαμικό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 200 γρ κοφτό μακαρονάκι ή κάποιο άλλο ζυμαρικό μικρού σχήματος
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
- 250 ml sour cream *
- 2 κουτ. γλυκού κάπαρη ξαρμυρισμένη
- 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
Οδηγίες
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε μικρές ροδέλες αλατίζουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι για 20 λεπτά. Μεταφέρουμε σε μικρό ταψάκι τις ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο και τη ρίγανη και τις ψήνουμε για 20 λεπτά γυρίζοντας τες μια φορά.
- Πλένουμε τις ντομάτες πομοντόρι τις καθαρίζουμε (αφαιρούμε τη φλούδα αν είναι πολύ σκληρή) και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους.Τις τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος, αλατίζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο τη ζάχαρη και το βαλσαμικό. Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό αφαιρώντας 3 τουλάχιστον λεπτά από τον ενδεικνυόμενο χρόνο βρασίματος.Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό.
- Σε ένα μικρό ταψί ( το δικό μου είναι διαμέτρου 24 εκατ.) μεταφέρουμε τα ζυμαρικά, τις ψημένες μελιτζάνες και τις ψημένες ντομάτες. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και την κάπαρη. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα περισσότερα φύλλα βασιλικού την κρέμα και τη μισή παρμεζάνα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε από πάνω την υπόλοιπη παρμεζάνα .
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα για 20 περίπου λεπτά μέχρι να κάνει μια κρούστα στην επιφάνεια.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 5 τουλάχιστον λεπτά πριν σερβίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικού επιπλέον. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής και ένα ποτήρι κρασί της αρεσκείας μας.
Σημειώσεις
Επειδή αυτή την προτεινόμενη κρέμα sour cream, δεν την βρίσκω σκαρφίστηκα κάτι δικό μου. Ανάμειξα ίση ποσότητα κρέμας γάλακτος με ίση ποσότητα κεφίρ και βγήκε και νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή ιδέα αντικατάστασης, θα το επαναλάβω.
Τα ζυμαρικά μπορεί να είναι κάποια άλλα μικρού σχήματος, έβαλα ότι υπήρχε στο ντουλάπι μου.
Μπορείτε να ψήσετε ταυτόχρονα τις μελιτζάνες με τις ντομάτες και ίσως και στο ίδιο ταψί χάριν οικονομίας σκεύους.
Αντί για τις ντομάτες πομοντόρι μπορούν να μπουν μικρά ντοματάκια.
Μια άλλη καλοκαιρινή ιδέα είναι αυτή με ζυμαρικά και μπάμιες.