share

Τάρτα με τα υλικά της πουτανέσκα (puttanesca)

από
Τάρτα με τα υλικά της πουτανέσκα

Τις τάρτες τις αγαπώ πολύ, παλιότερα έφτιαχνα πολύ συχνά, μπορείτε να δείτε αρκετές εδώ.

Όπου δω πρόταση για τάρτα βάζω σελιδοδείκτη και επανέρχομαι άμεσα ή και μετά από χρόνια, μερικές φορές.

Αυτή τη σάλτσα πουτανέσκα την έχω μάθει σχετικά πρόσφατα από φίλο γείτονα. Επίσης τα βαζάκια μου με την κάπαρη με περιμένουν για δοκιμές, οπότε μόλις βλέπω μια ιδέα με προσθήκη κάπαρης, αμέσως τρέχω να την υλοποιήσω.

Είναι πολύ καλό επίσης να έχεις γείτονες με τις ίδιες γαστρονομικές ανησυχίες και να ανταλλάσσεις μαζί τους ιδέες αλλά και αυτά που φτιάχνεις, το φαγητό με παρέα είναι πάντα καλύτερο.

Λέω λοιπόν στον Α. έχω μια ιδέα για τάρτα με τα υλικά της πουτανέσκα που μου έχεις μάθει, τι λες;;

Δεν έχει συνήθως αντιρρήσεις για δοκιμές. Συζητήσαμε την ιδέα μου και την προσαρμόσαμε όπως θα τη θέλαμε εμείς.

Την δοκιμάσαμε στη βεράντα μου, ευτυχώς με ένα ελαφρύ αεράκι πίνοντας ένα ποτήρι Ασύρτικο.

Είναι πολύ εύκολη στην εκτέλεση της και με πολύ λίγο χρόνο ψησίματος.

Τάρτα με τα υλικά της πουτανέσκα (puttanesca)

Συστατικά
  

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 450 γρ ντομάτες πομοντόρι
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού κάπαρη και καπαρόμηλα
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένο
  • 2 1/2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κουτ. σούπας πάστα ελιάς ή 6-7 ελιές καλαμών
  • 5 – 6 φιλέτα αντζούγιας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω σε χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ταψί ή λαμαρίνα. Χαράζουμε ελαφρά περιφερειακά, ένα εκατοστό από την άκρη. αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι του φούρνου για 10 έως 15 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα.
    Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τις ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά.
    Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες (πάχους 1 εκατοστό) τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι. Αφήνουμε για 15 λεπτά.
    Ψιλοκόβουμε τα καπαρόμηλα και τα ξαρμυρίζουμε σε νερό.
    Λιώνουμε το σκόρδο, ψιλοκόβουμε το βασιλικό.
  • Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, με 1 1/2 κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Μόλις το φύλλο σφολιάτας έχει κρυώσει λίγο, το πιέζουμε να καθίσει ομοιόμορφα και αλείφουμε με την πάστα ελιάς και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Απλώνουμε τις ντομάτες ομοιόμορφα στην επιφάνεια του φύλλου, μοιράζοντας ότι υπάρχει στο μπολ. Απλώνουμε τα φιλέτα αντζούγιας. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και προσθέτουμε επιπλέον φύλλα βασιλικού αν θέλουμε.
    Σε αυτό το στάδιο η τάρτα μπορεί να μεταφερθεί σε ένα ξύλο κοπής και να σερβιριστεί.
  • Εμείς επιλέξαμε να τη βάλουμε για 5 λεπτά στο φούρνο κάτω από το ελαφρό γκριλ και μετά τη σερβίραμε.
  • Συνοδεύεται από μια πράσινη σαλάτα και ένα κρασί της αρεσκείας μας.

Σημειώσεις

Το τελικό ψήσιμο ήταν ιδέα του Α. νομίζω ότι είχε δίκιο για τα δικά μας γούστα. 
Επειδή δεν είχα πάστα ελιάς, έβαλα μερικές ελιές χωρίς το κουκούτσι τους σε μπλέντερ μαζί με μια κουταλιά ελαιόλαδο και  δυο τρεις σταγόνες λεμόνι και έγινε μια ωραία πάστα. 
Η τάρτα μπορεί να γίνει και με μια τυπική ζύμη τάρτας σαν αυτή εδώ ή αυτή  εδώ.
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί φύλλο σφολιάτας χωρίς γλουτένη για όποιον το επιθυμεί. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode