share

Κολοκυθόπιτα με μυρώνια και καυκαλήθρες

από
Κολοκυθόπιτα με μυρώνια και καυκαλήθρες

Είχα πολύ καιρό να φτιάξω πίτα μια ο καύσωνας του καλοκαιριού μια άλλες αναποδιές και ένα στερητικό το είχα μιας και έχω μεγάλη αγάπη με τις πίτες.

Αγόρασα την περασμένη εβδομάδα λίγη κολοκύθα έτσι χωρίς πρόγραμμα.

Σε συζήτηση με φίλη συγκάτοικο που αγαπάει κι εκείνη τις πίτες, είπαμε ότι άρχισαν στη λαϊκή οι καυκαλήθρες και τα μυρώνια, τα οποία αγαπάμε πολύ και τα προσθέτουμε στις πίτες μας και όχι μόνο.

Και εκεί ήρθε η ιδέα, λες να πάρω και να τις προσθέσω στην κολοκύθα, να φτιάξω εκείνη την πίτα που σχεδιάζω μέρες;;

Και σήμερα ημέρα λαϊκής αγοράστηκαν με ότι άλλο χρειαζόταν και η πίτα έγινε.

Φυσικά δοκιμάστηκε πρώτα από τη φίλη και την οικογένεια της και εδώ να πω ότι οι μικρές εγγονές της δοκίμασαν και τους άρεσε πολύ.

Όλα τα υλικά υπάρχουν τώρα δοκιμάστε τη.

Κολοκυθόπιτα με μυρώνια και καυκαλήθρες

Εξοπλισμός

  • Ταψί για πίτες με διάμετρο 32 εκατ.

Συστατικά
  

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθα βάρος καθαρισμένης
  • 1 μικρό ματσάκι μυρώνια
  • 1 μικρό ματσάκι καυκαλήθρες
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 300 γρ φέτα
  • 2 αυγά
  • 2-3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
  • 250 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τη γέμιση και για τα φύλλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα φύλλα

  • 200 γρ αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ αλεύρι μαλακό
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 50 ml ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 200 ml νερό
  • νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε καθαρίζοντας την κολοκύθα από τα σπόρια και τη φλούδα.
    Την τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη και την βάζουμε σε μεγάλο σουρωτήρι προσθέτοντας 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι.
    Ανακατεύουμε, τοποθετούμε το σουρωτήρι πάνω σε ένα μπολ και αφήνουμε να σταθεί και να βγάλει τα υγρά της για 2 ώρες. Μπορούμε να προσθέσουμε ένα βάρος από πάνω για καλύτερο στράγγισμα των υγρών.
  • Στο διάστημα αυτό πλένουμε τα μυριστικά και τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα.
    Σε λεκάνη τοποθετούμε το  αλεύρι ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι το ξίδι  το λάδι και το νερό σταδιακά. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά καλά.
    Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη αλλά όχι πολύ μαλακιά ζύμη.
    Εναλλακτικά το ζύμωμα μπορεί να γίνει σε κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του γάτζου. Προσοχή: δεν πρέπει να το ζυμώσουμε πολύ ώρα και η προσθήκη του νερού θα πρέπει να γίνει σταδιακά.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ μπαλάκια (τα δύο λίγο πιο μεγάλα για να μπουν στο κάτω μέρος της πίτας) και τα αφήνουμε σε σκεπασμένη με πετσέτα λεκάνη, να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
  • Όσο η ζύμη ξεκουράζεται ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης.
    Στύβουμε καλά με τα χέρια μας την κολοκύθα και την βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα μυριστικά, το τυρί τριμμένο σε μέτρια κομμάτια, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και 75 ml από το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την πίτα.
  • Ανοίγουμε φύλλα με τη βοήθεια νισιστέ μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες και βίντεο στο link που υπάρχει στις σημειώσεις. *
  • Αλείφουμε με τη βοήθεια πινέλου ένα ταψί με διάμετρο 32 εκατοστά .
    Στρώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι που να εξέχει λίγο έξω από το ταψί. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε άλλα δύο αλείφοντας πάντα με ελαιόλαδο, το τρίτο μόνο μέσα το ταψί.
  • Μοιράζουμε το ένα τρίτο της γέμισης να πάει παντού στο ταψί. Κοσκινίζουμε από πάνω λίγο σιμιγδάλι.
  • Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο ελαιόλαδο – γέμιση – σιμιγδάλι και πάλι φύλλο- ελαιόλαδο – γέμιση – σιμιγδάλι.
  • Ανοίγουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα και τα στρώνουμε με την ίδια διαδικασία πάνω από τη γέμιση.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξείχαν του ταψιού δημιουργώντας κόθρο. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα χωρίς να φτάσουμε στο κάτω μέρος.
    Ραντίζουμε με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο πρώτο ράφι του φούρνου για 1 ώρα ελέγχοντας να έχει ψηθεί από κάτω αλλά και η γέμιση. Ίσως χρειαστεί 10 λεπτά επιπλέον ανάλογα και με το φούρνο μας.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την κόψουμε.
    Καλό είναι να τη βγάλουμε από το ταψί πάνω σε σχάρα γιατί όσο μένει στο ταψί μαλακώνει το κάτω μέρος της και χάνει την τραγανότητα.
  • Τρώγεται ευχάριστα ζεστή αλλά και κρύα.

Σημειώσεις

Για τη διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες και βίντεο. 
Τα φύλλα τα απλώνουμε σουρωτά στο ταψί γιαυτο καλό είναι να είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί μας.
Αν δε θέλουμε να ανοίξουμε φύλλα θα επιλέξουμε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες. 
Αλάτι δεν προσθέτουμε επιπλέον στη γέμιση λόγω του ότι έχει μπει στην κολοκύθα και η προσθήκη φέτας είναι αρκετή να δώσει την απαραίτητη αλμυρότητα. 
Κάποιοι σοτάρουν την κολοκύθα για να αποφύγουν τα υγρά της, προτιμώ τη διαδικασία  προσθήκης αλατιού και καλού στυψίματος, επιπλέον η μικρή προσθήκη τους σιμιγδαλιού θα απορροφήσει τα υπάρχοντα ίσως υγρά. 
Αν έχουμε άγρια μυρώνια και καυκαλήθρες θα έχουμε ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα.
Περισσότερες κολοκυθόπιτες μπορείτε να δείτε εδώ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode