share

Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

από
Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

Στο σπίτι έφτασαν πολλάάά νεράντζια, πρώτη φορά τόσα πολλά.

Ήταν μια πρόκληση για επεξεργασία αν και από ότι μου θύμισαν οι φωτογραφίες, γλυκό είχε ξαναγίνει πριν χρόνια, ποιος ξέρει γιατί δεν είχε γραφτεί η συνταγή του.

Η αλήθεια είναι ότι η επεξεργασία μοιάζει αρκετά με αυτή του πορτοκαλιού, με πολύ μικρές διαφορές.

Συγκρίνοντας την παλιά φωτογραφία με το τώρα βρίσκω μια διαφορά στο χρώμα του, βέβαια εκείνα τα νεράντζια ήταν διαφορετικής προέλευσης από όσο θυμάμαι και προφανώς άλλης ποικιλίας;; ποιος ξέρει.

Κάποια από αυτά έγιναν αυτό το γλυκό, κάποια άλλα έγιναν μαρμελάδα (θα ακολουθήσει συνταγή) και με λίγα που έμειναν έφτιαξα τις φλούδες με επικάλυψη σοκολάτας.

Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

3 βαζάκια των 400γρ

Συστατικά
  

  • 400 γρ φλούδες νεραντζιών
  • 600 ml νερό
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 1 λεμόνι το χυμό του

Διαδικασία
 

  • Πλένουμε καλά με ένα σφουγγάρι τα νεράντζια.
    Τα σκουπίζουμε και ξύνουμε ελαφρά την επιφάνεια τους. Τα ξεπλένουμε.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι από τη μεριά που υπήρχε το κοτσάνι και χαράζουμε σε 4-5 μέρη ανάλογα με το μέγεθος του φρούτου.
    Αφαιρούμε τις φλούδες και φροντίζουμε να αφαιρέσουμε αν υπάρχει το πολύ άσπρο μέρος τους.
    Κρατάμε από το εσωτερικό τους, με το χυμό τους μπορούμε να φτιάξουμε άλλα παρασκευάσματα*.
  • Δημιουργούμε ρολά με αυτές περνώντας τες σε μια κλωστή μαγειρικής ή στερεώνουμε τα ρολά με οδοντογλυφίδα. Ζυγίζουμε τις φλούδες
  • Σε νερό που βράζει τοποθετούμε τις φλούδες και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασμού για άλλες δύο φορές βράζοντας 3-4 λεπτά. Ελέγχουμε αν μαλάκωσαν οι φλούδες και αν έχουν ξεπικρίσει καλά, διαφορετικά βράζουμε ακόμη μια φορά.
    Στραγγίζουμε και αφήνουμε για 1-2 ώρες.
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τις φλούδες αφού έχουμε βγάλει την κλωστή ή τις οδοντογλυφίδες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
    Έλεγχος με θερμόμετρο 103 βαθμοί κελσίου.
     Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
  • Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Η διαδικασία βρασμού  έχει σκοπό το ξεπίκρισμα αλλά και το μαλάκωμα της φλούδας. Αν δεν μαλακώσουν καλά σε αυτό το στάδιο όταν πέσουν στο σιρόπι θα παραμείνουν σκληρές.
Οι ποσότητες ζάχαρης και νερού εξαρτώνται από το βάρος των φλουδών των φρούτων.
Οι προτεινόμενες δόσεις είναι για φλούδες καθαρισμένες ζυγισμένες 400γρ και προέκυψαν από περίπου 10 νεράντζια.
*Με το χυμό μπορείτε να φτιάξετε ένα ζελέ όπως αυτό με περγαμόντο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δέσιμο του σιροπιού μπορείτε να δείτε εδώ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode