share

Προβατίνα με φασολάκια ή γιουβέτσι

από
Προβατίνα με φασολάκια

Εδώ και αρκετό καιρό ο χασάπης μου φέρνει προβατίνα. Έφερνε και γίδα αλλά μου είπε ότι δεν έχει ζήτηση.

Αυτά τα δύο κρέατα μου θυμίζουν τον πατέρα, στο μαγαζάκι στο χωριό συνήθως ήταν τα πιο συχνά εκτός από το τότε που υπήρχαν μικρά κατσικάκια και αρνάκια. Θυμάμαι να έρχονται οι πελάτες και να ζητάνε χοντρό, έτσι χαρακτηρίζονταν.

Οι μνήμες με ακολουθούν και μόλις τα βρίσκω αγοράζω, ο χασάπης πια το ξέρει και ρωτάει μόνο πως θα τα μαγειρέψω, ανταλλάσσοντας ιδέες μιας και απέξω από το μαγαζί υπάρχει η αγαπημένη μου λαϊκή και μια εκείνος προτείνει μελιτζάνες μια εγώ φασολάκια. Βέβαια η γίδα έχει προτεραιότητα ως βραστή ή με μακαρόνια στη γάστρα, μια άλλη ανάμνηση.

Η προβατίνα είναι σε μικρά κομμάτια, φιλέτα από μπούτι, κάτι που με εξυπηρετεί πολύ για τα μοναχικά μου γεύματα.

Τα φασολάκια είχαν αγοραστεί για να γίνουν λαδερά αλλά το πρόγραμμα άλλαξε και προστέθηκαν στην προβατίνα.

Και επειδή τα γεύματα μου προσαρμόζονται σε μικρές μερίδες ένα μέρος του κρέατος αφού μαγειρεύτηκε ως κοκκινιστό, κρατήθηκε στο ψυγείο και μια άλλη μέρα έγινε γιουβέτσι στην κατσαρόλα.

Όλα γίνονται στα πλαίσια του γεύματος για ένα άτομο.

Μπορείτε να δοκιμάστε με μοσχάρι ή και χοιρινό ή και με κοτόπουλο, οι επιλογές δικές σας, η διαδικασία θα αλλάξει μόνο ως προς το χρόνο μαγειρέματος.

Προβατίνα με φασολάκια ή γιουβέτσι

Συστατικά
  

  • 500 γρ προβατίνα χωρίς κόκκαλο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml κρασί ροζέ
  • 1 ξυλάκι κανέλας Κεϊλάνης
  • 5 μπαχάρια
  • 300 γρ ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 400 γρ φασολάκια μπαρμπούνια
  • 100 γρ μανεστράκι
  • τριμμένο τυρί για το γιουβέτσι

Διαδικασία
 

  • Ξεκινάμε με το κρέας.
    Σε κατσαρόλα που να χωράνε όλες οι μερίδες απλωμένες βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε και το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας.
    Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματάκια.
    Προσθέτουμε τα σκόρδα και τα μπαχαρικά εκτός από το αλάτι και πιπέρι και νερό ζεστό να σκεπάζει καλά το κρέας. Βράζουμε σε μέτρια ένταση για 1 ώρα.
    Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό ζεστό.
    Δοκιμάζουμε το κρέας να έχει σχεδόν βράσει και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μικρότερα αν είναι πολύ μεγάλα.
  • Εδώ θα χωρίσουμε το κρέας σε δυο μέρη. Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό κρέας και τη μισή σάλτσα και το κρατάμε στην άκρη. Το υπόλοιπο κρέας το κρατάμε σε ένα πιάτο.
  • Στην κατσαρόλα που έχει μείνει η μισή σάλτσα προσθέτουμε τα φασολάκια και αφού τα γυρίζουμε μια δυο φορές βάζουμε από πάνω το κρέας.
    Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου μισή ώρα δοκιμάζοντας να βράσουν τα φασολάκια. Προσθέτουμε λίγα φύλλα μαϊντανού και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
  • Σερβίρουμε σε πέντε λεπτά, συνοδεύοντας με μια σαλάτα, ζυμωτό ψωμί και ένα ποτήρι κρασί ίδιο με αυτό που σβήσαμε το κρέας.

Για το γιουβέτσι

  • Βάζουμε το κρέας με τη σάλτσα του σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό. Φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε το μανεστράκι.
    Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε χαμηλή ένταση για 15 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά με μια σπάτουλα.
  • Δοκιμάζουμε να έχει βράσει το μανεστράκι, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νερό φροντίζοντας να μείνει με τη σάλτσα του. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε πέντε λεπτά.
  • Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί συνοδεύοντας με μια σαλάτα εποχής.

Σημειώσεις

Καλό είναι πριν προσθέσουμε τα φασολάκια ή το μανεστράκι να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode