share

Νοστιμιά τι είναι τελικά;;

από
IMG_3808

Κλεισμένη μέσα λόγω του καύσωνα, παρέα με το κλιματιστικό (ευτυχώς γιατί θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα), άρχισα να φιλοσοφώ παίρνοντας αφορμή από κάτι που διάβασα και σχόλια που γράφτηκαν κάτω από κάποιες αναρτήσεις φαγητών, αναπολώντας φωτογραφίες από τα παλιά..

Νοστιμιά: μην είναι οι μνήμες που κουβαλάμε από τα παιδικά μας χρόνια ή ένα πιάτο που γευτήκαμε σε ένα άμορφο μέρος με την παρέα μας ή μια φωτογραφία φαγητού ή υλικού που μας έκανε να λαχταρήσουμε κάτι που μας έχει λείψει;;

Ας ξεκινήσουμε από τη λέξη πρώτα:

Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το επίθετο νόστιμος, που δηλώνει ιδιότητα και έχει αρχαιοελληνική ρίζα και δεν σήμαινε μόνο γεύση αλλά και γλυκύς, ευχάριστος, ακόμη και ποθητός.

Θα σταθώ στην έννοια της γεύσης που κατά τη γνώμη μου σχετίζεται και με τις άλλες έννοιες που αναφέρω.

Γιατί όταν λέμε ότι κάτι είναι νόστιμο είναι κάτι που μας αρέσει μας ευχαριστεί και επιθυμούμε να το ξαναγευτούμε.

Επίσης ακούγοντας τη λέξη νόστιμο ξυπνούν μνήμες από κάτι που έχουμε γευτεί στη διάρκεια του βίου μας, ή μια φωτογραφία με κάποια πιάτα ή πρώτες ύλες ας πούμε έναν κολοκυθοανθό που δοκιμάσαμε. και θα θέλαμε πάλι να τα γευτούμε.

Ποιος δε θυμάται τα φαγητά ή τα φρούτα που γεύτηκε από τα χέρια αγαπημένων προσώπων ή το περιβόλι του χωριού!

Πιάτα που είχαν αγάπη και νοιάξιμο!

Οι δικές μου ανεξίτηλες μνήμες είναι το κατσικάκι της μαμάς στη γάστρα, τα γεμιστά της με πολλά μυριστικά από τον κήπο της, ο μπακαλιάρος με κρεμμύδια όπως τον έφτιαχνε ο πατέρας, το κοκορέτσι του στο μαγαζάκι μας, το απογευματινό ρυζόγαλο ή η κρέμα με γάλα από τις κατσίκες μας, τα κεφτεδάκια της γιαγιάς για τα παιδιά μου ήταν ασύγκριτα το λένε μέχρι τώρα, το ζυμωτό ψωμί και πολλά άλλα που σήμερα προσπαθώ να τα δημιουργήσω κι εγώ αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ρυζόγαλο στο χωριό

Και αν αυτές και άλλες πολλές γευστικές μνήμες νοστιμιάς μας έχουν καθορίσει και συνεχίζουμε να τις αναζητάμε στο σπίτι μας στα εστιατόρια γιατί δεν τις βρίσκουμε;; ή τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα νόστιμο πιάτο ή γλυκό ή κάποιο άλλο παρασκεύασμα;

Πολλά από τα υλικά δεν είναι όπως παλιά, οι σπόροι έχουν αλλάξει, ο τρόπος καλλιέργειας ακόμη και τα εδάφη έχουν αλλάξει και αυτή η κλιματική αλλαγή που όλοι ακούμε και συζητάμε είναι ένας παράγοντας σοβαρός.

Επίσης μπήκαν στην αγορά νέα προϊόντα, πολλές φορές ξενόφερτα που για κάποιους δεν είναι αποδεκτά.

Πέραν της πρώτης ύλης που έχει αλλάξει έχουν αλλάξει και οι τρόποι επεξεργασίας της από οικιακούς μάγειρες και επαγγελματίες. Στην προσπάθεια να παρουσιαστεί κάτι ως πιο “όμορφο” και πιο μοντέρνο πολλές φορές κακοποιείται η πρώτη ύλη.

Είναι άξιο λόγου να αναφέρω ότι πολλοί μάγειρες σέβονται την πρώτη ύλη και την επεξεργάζονται όπως της αξίζει, έχοντας πλέον και δικούς τους “κήπους” ή αναζητώντας τον τίμιο και σωστό παραγωγό.

Ας σταθούμε όμως στην οικιακή παρασκευή και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να έχουμε ένα νόστιμο παρασκεύασμα για εμάς για τους οικείους μας που να μείνει στη μνήμη τους.

Το άλφα και το ωμέγα είναι η πρώτη ύλη, πως να πετύχει ένα φαγητό όταν ας πούμε χρησιμοποιούμε ένα ελαιόλαδο κατώτερης ποιότητας. Και αναφέρομαι στο ελαιόλαδο μιας και όλα σχεδόν τα φαγητά το περιέχουν.
Παλιότερα οι γονείς μας χρησιμοποιούσαν πολύ το βούτυρο, ιδιαίτερα αυτό που οι ίδιοι παρασκεύαζαν από το γάλα των ζωντανών τους, μετά ήρθαν οι μαργαρίνες και τα διάφορα σπορέλαια. Στις μέρες μας όμως ένα καλό ελαιόλαδο είναι αυτό που θα δώσει την νοστιμιά σε ένα μαγειρεμένο ή ωμό πιάτο.

Πολλοί χρησιμοποιούν μπαχαρικά χωρίς να ξέρουν τους συνδυασμούς ή προσθέτοντας τα σε μεγάλες ποσότητες. Μου πρόσφεραν μαρμελάδα που η βανίλια κάλυπτε το φρούτο και ένα λικέρ κράνων που η γεύση του ήταν μόνο γαρύφαλλο.

Κι εκείνος ο μουσακάς και όχι μόνο, που επικρατεί η κανέλα στον κιμά;;

Τι θέλω να πω, χρειάζεται μια καλή διαχείριση την υλικών με ισορροπία ποσοτήτων για να πάρουμε ένα νόστιμο πιάτο ή παρασκεύασμα.

Αυτές οι αναφορές είναι οι ελάχιστες που θα μπορούσα να γράψω, δεν είμαι και ειδική σε αυτά και όσα γράφω είναι σκόρπιες σκέψεις που με απασχολούν στην καθημερινότητα μου.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο μου από επισκέψεις στο χωριό.

Αλήθεια για εσάς τι είναι νοστιμιά, περιμένω τη γνώμη σας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode