Ζελέ από καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς και μήλο

από
Ζελέ από καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς και μήλο

Όταν έχεις καλούς φίλους  φτάνουν στο σπίτι καρποί, που εσύ δεν μπόρεσες να μαζέψεις.

Καρποί άγριας τριανταφυλλιάς ή, όπως αλλιώς θα τα συναντήσετε, κύνοροδα, μαζεύτηκαν σε χωριό της Αρκαδίας μαζί κάποιους άλλους καρπούς, για τους οποίους θα μιλήσουμε προσεχώς.

Πριν δυο χρόνια, που είχα την τύχη να μαζέψω στο χωριό μου πολλούς, είχα φτιάξει αυτό το σιρόπι και ένα λικέρ που ποτέ δεν έγραψα, επιφυλάσσομαι όταν θα ξαναφτιάξω.

Τώρα επέλεξα να φτιάξω αυτό το ζελέ για το οποίο προτίμησα να χρησιμοποιήσω μήλο αντί πηκτίνης.

Αν βρίσκεστε σε μέρη που υπάρχουν ακόμη καρποί άγριας τριανταφυλλιάς, δοκιμάστε το.

Ζελέ από καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς και μήλο

2 βαζάκια των 212 ml

Συστατικά
  

  • 400 γρ καρποί άγριας τριανταφυλλιάς
  • 500 γρ ξινόμηλα
  • ζάχαρη
  • χυμό μισού λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τους καρπούς καλά και κόβουμε μικρό κομμάτι και από τις δύο πλευρές. Τους βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ και προσθέτουμε νερό να τους σκεπάζει. Αφήνουμε για 24 ώρες.
  • Πλένουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια αφαιρώντας μόνο τα κουκούτσια τους. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τους καρπούς της άγριας τριανταφυλλιάς.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα και τους καρπούς με το νερό που τους είχαμε μουλιάσει και προσθέτουμε ακόμη 500 ml νερό.
  • Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Πατάμε με κουτάλα του πουρέ στο ενδιάμεσο να λιώσουν καλά τα μήλα και οι καρποί.
  • Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι πυκνό στο οποίο έχουμε στρώσει επιπλέον μια μουσελίνα ή τουλπάνι κι αφήνουμε να στραγγίξει το υγρό για μερικές ώρες. Στο τέλος πιέζουμε το τουλπάνι να πάρουμε όλο το υγρό.
  • Μετράμε το υγρό που πήραμε. και το βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε ζάχαρη μισή ποσότητα του υγρού. Αν π. χ. είναι 600 ml θα βάλουμε 300 γρ ζάχαρη.
  • Βράζουμε μέχρι να δέσει το ζελέ μας, επιθυμητή θερμοκρασία με έλεγχο θερμομέτρου 103 βαθμοί. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού αφήνουμε να πάρει μια βράση και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  • Κλείνουμε καλά τα βάζα και αφήνουμε να κρυώσουν. Διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  • Θα το συνδυάσω με πικάντικα τυριά ή θα το προσθέσω σε γιαούρτι.

Σημειώσεις

Για τις τεχνικές και την αποστείρωση των βάζων μπορείτε να δείτε εδώ.
Δείτε επίσης ένα άλλο ζελέ με ρόδι και ένα με σταφύλι είναι τώρα στην εποχή τους.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode