Κολοκυθόπιτα με τυριά σε φύλλο ολικής

από
Κολοκυθόπιτα με τυριά σε  φύλλο ολικής

Αυτή η πίτα είναι προϊόν συνεργασίας ατόμων αλλά και υλικών.

Σε συζήτηση με το φίλο μου το Θοδωρή έπεσε η πρόταση της κολοκύθας. Μετά με την κόρη αλλάξαμε απόψεις για το τι άλλο και έπεσε η ιδέα του ροκφόρ από εμένα και του ανθότυρου από την κόρη. Το ανθότυρο δεν είναι της παρούσης εποχής οπότε αντικαταστάθηκε. Υπήρξε και πρόταση για καρύδια τα οποία δεν μπήκαν στην πρώτη παρασκευή της πίτας και μη ρωτήσετε γιατί, ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι το ίδιο.

Δείτε στο τέλος όμως τι έγινε.

Πρώτο υλικό λοιπόν το φύλλο ολικής αλέσεως από τη Ζύμη Ψαχνών (για χάρη του τα σχέδια) δεύτερο  η εξαιρετική κολοκύθα red Kuri  της Ειρήνης  και τρίτο η γαλομυζήθρα του Κωστάκη από την Κρήτη, έχει και ένα ξενόφερτο τυρί το ροκφόρ, αν και μαθαίνω ότι υπάρχει πλέον και ελληνικό, πρέπει να το ψάξω.

Είχα την τύχη να τη δοκιμάσουν εκλεκτοί φίλοι στους οποίους άρεσε πολύ.

Ξαναβάζω εδώ την υπέροχη κολοκύθα red kuri, την οποία αξίζει να την ψάξετε για τις πίτες σας και όχι μόνο.

Κολοκυθόπιτα με τυριά σε φύλλο ολικής

Συστατικά
  

  • 1 κιλό κολοκύθα red kuri βάρος καθαρισμένης
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 75 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 250 γρ γαλομυζήθρα Κρήτης
  • 100 γρ ροκφόρ
  • 6 φύλλα ολικής αλέσεως για πίτα
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τα φύλλα και το ταψί
  • χοντροκομμένα καρύδια προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρούμε σπόρους και ίνες. Με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες αφαιρούμε τη φλούδα. Αυτή η κολοκύθα τρώγεται με τη φλούδα ψητή αλλά δεν ήξερα πως θα ήταν αν άφηνα τη φλούδα για την πίτα.
  • Τρίβουμε τα κομμάτια κολοκύθας στο χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε 30 λεπτά σε σουρωτήρι. Πιθανόν να μη χρειάζεται η αναμονή αυτή γιατί η συγκεκριμένη κολοκύθα δεν έχει υγρά.
  • Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τοποθετούμε στην εστία και μόλις λειώσει προσθέτουμε την κολοκύθα. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη γαλομυζήθρα και σε ένα άλλο το ροκφόρ αφού τα τρίψουμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
  • Σε επιφάνεια εργασίας στρώνουμε ένα φύλλο το αλείφουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο και διπλώνουμε στη μέση. Αλείφουμε πάλι και μοιράζουμε κατά μήκος 2-3 κουτ. σούπας από την κολοκύθα και μικρές ποσότητες από τα δυο τυριά.
  • Κλείνουμε σε ρολό και μεταφέρουμε σε ταψί. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τοποθετώντας τα κυκλικά στο ταψί και λαδώνοντας τα εξωτερικά. Χρησιμοποίησα 6 φύλλα για την ποσότητα των υλικών που αναφέρω και μπήκαν σε ταψί διαμέτρου 32 εκατ.
  • Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 1 ώρα ψεκάζοντας με νερό περιοδικά την πρώτη μισή ώρα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε μόλις κρυώσει λίγο.

Σημειώσεις

Όπως είπα στην αρχή υπήρχε πρόταση της κόρης για την προσθήκη καρυδιών και επειδή την πρώτη μέρα ξεχάστηκαν αλλά και γιατί περίσσεψε λίγο φύλλο η πίτα έγινε ξανά.
Αυτή τη φορά με λίγη κολοκύθα που είχε φυλαχθεί στην κατάψυξη, μπλε τυρί, γαλομυζήθρα και χοντροκομμένα καρύδια.
Στρώθηκε σε ένα μικρό ταψάκι σε δύο στρώσεις (με ενδιάμεση τοποθέτηση φύλλου) και ψήθηκε με στις ίδιες συνθήκες.
Αν δεν βρείτε αυτή την κολοκύθα μπορείτε να βάλετε μια από τις πορτοκαλί που υπάρχουν στις αγορές, πιθανόν να χρειαστεί στύψιμο από τα υγρά της.
Αντί ροκφόρ μπορείτε να βάλετε ένα μπλε τυρί και στη θέση της γαλομυζήθρας  ανθότυρο στην εποχή του.
Το φύλλο αυτό πρώτη φορά το δοκίμασα, δυσκολεύτηκα να τυλίξω ρολό. Δεν είναι απαραίτητο όμως, όπως είδατε την επόμενη την έφτιαξα στρωτή σε ταψί. Κατά τα άλλα ταίριαξε με τα υλικά της πίτας και στο ψήσιμο βγήκε τραγανό.
Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα σπιτικό φύλλο για πίτες όχι απαραίτητα ολικής.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode