Αυτή η πίτα είναι προϊόν συνεργασίας ατόμων αλλά και υλικών.
Σε συζήτηση με το φίλο μου το Θοδωρή έπεσε η πρόταση της κολοκύθας. Μετά με την κόρη αλλάξαμε απόψεις για το τι άλλο και έπεσε η ιδέα του ροκφόρ από εμένα και του ανθότυρου από την κόρη. Το ανθότυρο δεν είναι της παρούσης εποχής οπότε αντικαταστάθηκε. Υπήρξε και πρόταση για καρύδια τα οποία δεν μπήκαν στην πρώτη παρασκευή της πίτας και μη ρωτήσετε γιατί, ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι το ίδιο.
Δείτε στο τέλος όμως τι έγινε.
Πρώτο υλικό λοιπόν το φύλλο ολικής αλέσεως από τη Ζύμη Ψαχνών (για χάρη του τα σχέδια) δεύτερο η εξαιρετική κολοκύθα red Kuri της Ειρήνης και τρίτο η γαλομυζήθρα του Κωστάκη από την Κρήτη, έχει και ένα ξενόφερτο τυρί το ροκφόρ, αν και μαθαίνω ότι υπάρχει πλέον και ελληνικό, πρέπει να το ψάξω.
Είχα την τύχη να τη δοκιμάσουν εκλεκτοί φίλοι στους οποίους άρεσε πολύ.
Ξαναβάζω εδώ την υπέροχη κολοκύθα red kuri, την οποία αξίζει να την ψάξετε για τις πίτες σας και όχι μόνο.
Κολοκυθόπιτα με τυριά σε φύλλο ολικής
Συστατικά
- 1 κιλό κολοκύθα red kuri βάρος καθαρισμένης
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 75 γρ βούτυρο αγελάδος
- 250 γρ γαλομυζήθρα Κρήτης
- 100 γρ ροκφόρ
- 6 φύλλα ολικής αλέσεως για πίτα
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τα φύλλα και το ταψί
- χοντροκομμένα καρύδια προαιρετικό
Οδηγίες
- Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρούμε σπόρους και ίνες. Με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες αφαιρούμε τη φλούδα. Αυτή η κολοκύθα τρώγεται με τη φλούδα ψητή αλλά δεν ήξερα πως θα ήταν αν άφηνα τη φλούδα για την πίτα.
- Τρίβουμε τα κομμάτια κολοκύθας στο χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε 30 λεπτά σε σουρωτήρι. Πιθανόν να μη χρειάζεται η αναμονή αυτή γιατί η συγκεκριμένη κολοκύθα δεν έχει υγρά.
- Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τοποθετούμε στην εστία και μόλις λειώσει προσθέτουμε την κολοκύθα. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη γαλομυζήθρα και σε ένα άλλο το ροκφόρ αφού τα τρίψουμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
- Σε επιφάνεια εργασίας στρώνουμε ένα φύλλο το αλείφουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο και διπλώνουμε στη μέση. Αλείφουμε πάλι και μοιράζουμε κατά μήκος 2-3 κουτ. σούπας από την κολοκύθα και μικρές ποσότητες από τα δυο τυριά.
- Κλείνουμε σε ρολό και μεταφέρουμε σε ταψί. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τοποθετώντας τα κυκλικά στο ταψί και λαδώνοντας τα εξωτερικά. Χρησιμοποίησα 6 φύλλα για την ποσότητα των υλικών που αναφέρω και μπήκαν σε ταψί διαμέτρου 32 εκατ.
- Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 1 ώρα ψεκάζοντας με νερό περιοδικά την πρώτη μισή ώρα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε μόλις κρυώσει λίγο.