Δώσε μου πίτα και πάρε μου την καρδιά, όποια πίτα. Βέβαια έχω τις αδυναμίες μου στη χορτόπιτα με τραγανό φύλλο!!
Για τις πίτες έχουμε μιλήσει εδώ αναλυτικά, έχουν θρέψει κόσμο και κόσμο σε δύσκολες εποχές κι όχι μόνο.
Κατά τόπους υπάρχουν πίτες που χαρακτηρίζουν τον τόπο και τα προϊόντα του τόπου ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο συναντάμε πολλές με κοινά υλικά αλλά διαφορετικές ονομασίες.
Είναι πολύ εύκολο να σκαρώσεις μια από το τίποτα με λίγη φαντασία.
Πήρα λοιπόν κι εγώ στη λαϊκή δυο μεγαλούτσικα κολοκυθάκια και σκάρωσα μια πίτα μέσα σε λίγα λεπτά. Η μόνη χρονοβόρα διαδικασία ήταν το στύψιμο στα κολοκυθάκια, κάτι που μπορείς να το κάνεις ώρες πριν και να σε περιμένει.
Στα μέρη μου φτιάχνουμε μια παρόμοια με τραχανά που τη λέμε ταρκάσι και μπορείτε να δείτε εδώ τη συνταγή της.
- 750 γρ κολοκύθια μεγάλα
- 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ τυρί φέτα τριμμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 3 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι καλαμποκιού για το ταψί
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για την επιφάνεια της πίτας
- 1 κουτ. σούπας κολοκυθόσπορο για την επιφάνεια της πίτας
- ταψί διαμέτρου 20 εκατ.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και σκορπίζουμε το αλεύρι καλαμποκιού να καλύψει καλά τον πάτο και τα πλαϊνά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 30 λεπτά
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 10 λεπτά πριν την κόψουμε.
Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε θα είναι αφράτο και μπορεί να μας θυμίζει ένα σουφλέ.
Μπορεί να αποτελέσει ένα συνοδευτικό ή και κύριο γεύμα.
Τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα.