Scones με φρέσκα κρεμμυδάκια και μπλε τυρί.

Scones με φρέσκα κρεμμυδάκια και μπλε τυρί.

Ta scones όπως έγραφα και σε  άλλες αναρτήσεις  παλιότερα, είναι ατομικά “ψωμάκια” που μπορούμε να τα φτιάξουμε σε πολύ λίγο χρόνο.

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι για την διόγκωση τους χρησιμοποιούμε μπέικιν πάουντερ κι όχι μαγιά.

Στην Αγγλία χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό στο απογευματινό τσάι κυρίως στην περιοχή του Devon.

Θα τα συναντήσουμε και σε άλλες χώρες σε διάφορες παραλλαγές.

Μπορούμε να ενσωματώσουμε στη ζύμη φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Αυτή τη φορά δοκίμασα μια αρμυρή εκδοχή που διάβασα σε περιοδικό που παρακολουθώ on line  πειράζοντας λίγο τα υλικά.

Δοκιμάστηκαν μαζί με ένα αυτοσχέδιο ντιπ ρεβιθιών πιπεριάς που είχα φτιάξει με εναπομείναντα υλικά από άλλο φαγητό και ταίριαξαν πολύ.

 

 

Scones με φρέσκα κρεμμυδάκια και μπλε τυρί.
Print Recipe
Scones με φρέσκα κρεμμυδάκια και μπλε τυρί.
Print Recipe
Συστατικά
  • 275 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 60 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 210 ml ξινόγαλα
  • 100 γρ μπλε τυρί
  • 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρόκο αυγού για την επικάλυψη
  • μαυροσούσαμο για την επικάλυψη
Διαδικασία
  1. Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη σκόνη μουστάρδας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και με τα δάκτυλά μας το ενσωματώνουμε στο μείγμα αλεύρου.
  2. Προσθέτουμε το ξινόγαλα, το μπλε τυρί και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Ζυμώνουμε ελαφρά να ενσωματωθούν τα υλικά.
  3. Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε κύκλο με διάμετρο 18-20 εκατοστά.
  4. Κόβουμε με ένα βρεγμένο μαχαίρι σε έξι κομμάτια και τα αραιώνουμε μεταξύ τους κατά ένα εκατοστό.
  5. Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το μαυροσούσαμο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20- 25 λεπτά.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.
  8. Εγώ τα συνόδευσα με ένα ντιπ από ρεβίθια ψητές κόκκινες πιπεριές λίγο ταραμά λεμόνι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τα οποία χτύπησα στο μπλέντερ μέχρι να πάρω ένα αρκετά ομογενοποιημένο μείγμα.
Σημειώσεις

Η αρχική ιδέα  είχα αλεύρι αυτοδιογκούμενο και τυρί στίλτον, θα το επαναλάβω κάποια στιγμή με αυτά τα υλικά.

Μην το παραψήσετε ο χρόνος που αναφέρω είναι αρκετός.

Για τις γλυκές εκδοχές των scones δείτε εδώ και εδώ 

Powered byWP Ultimate Recipe

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *