share

Αγκινάρες “μουσακά”

από
Αγκινάρες “μουσακά”

Οι αγκινάρες στην εποχή τους κι εμείς που τις αγαπάμε πολύ τις πολυμαγειρεύουμε.Τις έχουμε κάνει βάση για ταραμοσαλάτα, αλά πολίτα, σάλτσα για μακαρόνια, αγκιναρόπιτα, με μοσχάρι μαζί με κουκιά σήμερα θα τις κάνουμε μουσακά κι έπεται συνέχεια!
Αν βρω θα φτιάξω και γλυκό!!!
Για όποιον θέλει περισσότερες πληροφορίες για τις αγκινάρες την ιστορία τους και τις ευεργετικές τους ιδιότητες για να μην σας κουράζω μπορείτε να ρίξετε μαι ματιά εδώ ή εδώ.

Ας φτιάξουμε το μουσακά μας.

Υλικά για 3 άτομα
8 τρυφερές αγκινάρες

Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
400γρ. κιμά
2-3 ώριμες ντομάτες ή 3/4 μιας κονσέρβας
1 μεγάλο κρεμμύδι
Αλάτι , φρεσκοκομμένο πιπέρι
½ φλιτζάνι λάδι

Για τη σάλτσα400γραμ. γιαούρτι σακούλας
3 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (Ρεγγάτο ή κεφαλοτύρι)

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κατά τα γνωστά τις τοποθετούμε σε νερό με λεμόνι, κρατάμε και τα κοτσάνια τους αν είναι τρυφερά.
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις αγκινάρες για 10 λεπτά. Τις σουρώνουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να μας περιμένουν.Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο με λίγο νερό και βράζει.
Προσθέτουμε το λάδι (κρατώντας 2-3 κουταλιές) σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσθέτοντας τις ντομάτες κομμένες σε κύβους αλάτι πιπέρι και πολύ λίγο νερό. Βράζουμε τον κιμά μέχρι να τελειώσει η σάλτσα του εντελώς.
Όπως δηλαδή και για τον κλασικό μουσακά.
Σε τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και περνάμε ελαφρά τις αγκινάρες.

Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και στρώνουμε σε ταψί ή πυρέξ τις μισές.

(Εγώ χρησιμοποίησα ένα ταψί με διάμετρο 24 εκατ)Από πάνω στρώνουμε τον κιμά

Και πάνω τις υπόλοιπες αγκινάρες.

Σε μπόλ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα ¾ του τυριού και λίγο πιπέρι.
Όταν έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα την στρώνουμε πάνω από τις αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 30-35 λεπτά.

Το συνοδεύσαμε με μια ωραία καροτοσαλάτα και κρασί Μοσχοφίλερο Σαντορίνης.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Μ’αρέσουν πολύ οι αγκινάρες κι αυτό το φαγητό θα το φτιάξω!!Αλλά έχω μια ερώτηση…πειράζει να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένες αγκινάρες??!Δεν έχω καθαρίσει ποτέ φρέσκιες και τις φοβάμαι!!
    Καλό βράδυ!
    Αθηνά

  2. Απάντηση

    Αθηνά καλησπέρα!!
    Δεν έχω χρησιμοποιήσει παρά μόνο μια φορά, για γεμιστές, κατεψυγμένες.
    Αν νομίζεις ότι σου είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσεις τις φρέσκες δοκίμασε με κατεψυγμένες θα τις βράσεις όμως λιγότερο και μέσα σε νερό με αλάτι και μπόλικο λεμόνι.
    Κι αν το φτιάξεις θα ήθελα τη γνώμη σου.

  3. Απάντηση

    Πρωτη φορα βλεπω ετσι μαγειρεμενες τις αγκιναρες,ενδιαφερουσα συνταγη.

  4. Απάντηση

    Αγκινάρες έχουμε πολλές στο κτήμα, τις φτιάχνω σε εβδομαδιαία βάση, μουσακά δεν τις έχω φτιάξει ποτέ και μου άρεσε πολύ και η μπεσαμέλ με γιαούρτι!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  5. Απάντηση

    Δημιουργία σε ευχαριστώ!!η συνταγή είναι παλιά από παλιό βιβλίο μαγειρικής!!!

  6. Απάντηση

    Λίλα σε ζηλεύω εγώ πίστευα ότι θα βρω κάποιες άγριες σε κτήματα της Κορινθίας αλλά δεν υπάρχει ούτε μια φέτος.
    Η σάλτσα αυτή ταιριάζει πολύ στις αγκινάρες.

  7. Απάντηση

    Αχ, Ξανθή, τον ξέρεις τον πόνο μου! Στείλε κανένα κομματάκι και από δω!

  8. Απάντηση

    big mama ευχαρίστως κι έχει περισσέψει έλα να σου κάνω το τραπέζι!!

  9. Απάντηση

    Μου αρέσουν πολύ οι αγκυνάρες και σήμερα μου έδωσες έναν εναλλακτικό τρόπο για να τις φτιάξω. Μόνο το καθάρισμα….. αχ! λίγο μπελαλίδικο. Αξίζει όμως το κόπο, γιατί οι φρέσκες έχουν άλλη γεύση.

  10. Απάντηση

    Λατρεύω τις αγκινάρες σε όλες τις εκδοχές!!!

    Όμως σήμερα πέρασα να σε καλέσω στο άλλο μου blog, ωστε να σου δώσω δυο βραβειάκια…
    (http://apotaherakiamou.blogspot.com/)
    Φιλάκια
    Καλό βράδυ

  11. Απάντηση

    Ξανθή συχαρητήρια για τις αγκινάρες αλλά και για τα φρέσκια κουκιά, ακολουθείς τα λαχανικά της εποχής πάντα με προτότυπο τρόπο!

  12. Απάντηση

    anthivolon καλως ώρισες και χαίρομαι που σου έδωσα ιδέα!!
    Όσο για το καθάρισμα θα προσπαθήσω την επόμενη φορά να κάνω ένα βιντεάκι να σας βοήθησω όλες μιας κι εγώ πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο.
    Καλή εβδομάδα!!

  13. Απάντηση

    Χρύσα ευχαριστώ πολύ!!!

  14. Απάντηση

    Θεόδωρε σε ευχαριστώ, προσπαθώ όσο μπορώ.
    Έχω κάτι τις με τα εκτός εποχής αλλά μερικές φορές δεν γίνεται κι αλλιώς.
    Όμως οι αγκινάρες είναι από τις πολύ αγαπημένες μας έχω ακόμη περίπου δέκα τρόπους μαγειρικής ως και γλυκό τις έχω κάνει.
    Το μεγάλο μου πρόβλημα η πρώτη ύλη!!
    Καλή εβδομάδα!!

  15. Απάντηση

    αν και τις αγκιναρες δεν τις εχω φαει ποτε… και… δεν ξερω αλλα δεν θα δοκιμασω, σου εχω ενα δωρακι.
    περνα να παρεις το νεο σου βραβειο.
    πολλα φιλια
    και καλη συνεχεια σε οτι κανεις

    • iwanna
    • 12 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Τι άλλο θα υποστούν οι αγκινάρες από τα χεράκια σου;
    χαχαχαχα!!!!

  16. Απάντηση

    Ελευθερία κορίτσι μου δεν έχεις φάει αγκινάρες για δοκίμασε!!!
    Σε ευχαριστώ για το βραβείο.

  17. Απάντηση

    Ιωάννα από τη ζήλια σου θα σκάσεις μιας και δεν τις τρως!!!χαχαχαχα
    Που να δεις τη συνέχεια!!!

  18. Απάντηση

    Καλημέρα …πολύ καλή η ιδέα του μουσακά με τις αγκινάρες!Μοσκοβόλησε!

  19. Απάντηση

    Καλημέρα Δήμητρα!!!
    Καλή εβδομάδα.

  20. Απάντηση

    το μπουκετο με τις αγκιναρες τελειο και ο μουσακας φαινεται ακομη τελειοτερος!!! καλη βδομαδα!!!

  21. Απάντηση

    Kαταπληκτική συνταγή και λεπτομερέστατη με ωραίες φωτογραφίες!
    Θα την δοκιμάσω όσονούπω!

  22. Απάντηση

    Αυτόν τον μουσακά τον θέλω οπωσδήποτε. Και θα τον φτιάξω, γιατί οι αγκινάρες είναι και δική μας αδυναμία.
    Θα είναι τέλειος……..
    Φιλιά.

  23. Απάντηση

    Ε μα όχι…όχι όχι όχι…δεν πρόκειται να με πείσεις μ’ αυτές σου τις φοβερές φωτογραφίες να φτιάξω το φαγητό αυτό!! Δεν τις τρώω καθόλου τις αγκινάρες, με φουσκώνουν ανυπόφορα!!!

  24. Απάντηση

    Pansofix σε ευχαριστώ καλή εβδομάδα και σε σένα.

  25. Απάντηση

    navarino περιμένω τις εντυπώσεις σου!!!

  26. Απάντηση

    Λίνα άντε όμως να προλάβεις τις αγκινάρες πριν τελειώσουν!!
    Καλό βράδυ φιλιά!!!

  27. Απάντηση

    Ανεράιδα μου μη στεναχωριέσαι δεν βάζω κανένα με το ζόρι να φάει το φαγητό μου μόνο πες μου τι σου αρέσει να σε κεράσω!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    • kiki
    • 12 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ μου άρεσε η ιδέα με τις αγκινάρες!

  28. Απάντηση

    Κική δε μένει παρά να τη δοκιμάσεις και να μας πεις τις εντυπώσεις σου!!!
    Καλημέρα.

  29. Απάντηση

    Ξανθή μου όταν το φτιάξω θα σου πω!Αλλά δεν μπορώ να καθαρίσω φρέσκες, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο!Νέες νοικοκυρές, ντροπή μας!!!χιχι!

  30. Απάντηση

    Αθηνά μην το ξαναπείς αυτό για τις νέες νοικοκυρές τουλάχιστον για σένα με τόσα ωραία πράγματα που κάνεις.
    Άλλωστε έχεις μπροστά σου όλη τη ζωή να μάθεις και να εξασκηθείς σε πολλά πράγματα.
    Καλημέρα!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode