share

Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και σιρόπι ροδιού

από
25CE-25A8-25CE-25B1-25CF-2581-25CE-25BF-25CE-25BD-25CE-25AD-25CF-2586-25CF-2581-25CE-25B9-2B5

Στο εορταστικό μας τραπέζι όπως σας έχω ήδη πει το κυρίως πιάτο μας ήταν το ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και σιρόπι ροδιού.


Με δαμάσκηνα έχω ξανά μαγειρέψει ψαρονέφρι αλλά τότε το είχα κάνει γεμιστό με δαμάσκηνα.
Σε αυτή τη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως χουρμάδες και βερίκοκα.
Επίσης αντί για ψαρονέφρι μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα ρολό χοιρινό το οποίο θα κόψετε σε φέτες. Είναι μια ωραία πρόταση για εορταστικό τραπέζι.

Τα υλικά μου για δυο άτομα
2 μέτρια κομμάτια ψαρονέφρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
60 ml ελαιόλαδο
100ml μαυροδάφνη
Τις φλούδες από μισό πορτοκάλι
Ξύλο κανέλας και γαρύφαλλα (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
150γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
100ml σιρόπι ροδιού*
Λίγα σπόρια ροδιού

Διαδικασία
Σε κατσαρόλα απλωτή βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας ( αφού του έχουμε βάλει τα γαρύφαλλα αν θέλουμε).
Αφού σοταριστεί καλά προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη κι όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας τις φλούδες του πορτοκαλιού και σκεπάζουμε το κρέας με βραστό νερό. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.


Μόλις έχει σχεδόν βράσει αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το σιρόπι του ροδιού.
Βράζουμε ακόμη λίγο μέχρι να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε συνοδεία άσπρου πιλαφιού.
Γαρνίρουμε με σπόρια ροδιού και λίγο ακόμα σιρόπι.

* Για να κάνουμε το σιρόπι ροδιού σε περίπτωση που δεν έχουμε:
Βράζουμε χυμό ροδιού με ζάχαρη σε αναλογία 1 μέρος χυμό 0.8 ζάχαρη για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει σε αρκετά πηχτό σιρόπι.
Διατηρείται στο ψυγείο και για άλλες χρήσεις.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Peter M
    • 29 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Xanthi, poli emfaniseiko piato kai nai…gia tis Giortes pou erxoun!

  1. Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή!
    φιλάκια!!

    • Asteri
    • 29 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο πιάτο!!!! με γεύσεις που μου αρέσουν!

    • RIRI
    • 29 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Πρέπει να ειναι εκπληκτικό!!Ψήνω και εγω ψαρονέφρι με δαμάσκηνα με εντελώς διαφορετικό τρόπο και δεν ειχα υπ’ όψη μου την προσθήκη ροδιού και το σιρόπι.Θα το κρατήσσω οποσδήποτε για τις γιορτές!!!
    Καλό Βράδυ!!!!

  2. Απάντηση

    Χρώματα και αρώματα στην κυριολεξία! γι αυτό το μοναδικό πιάτο για μοναδικές στιγμές!

    Το σιρόπι ροδιού δίνει εκπληκτικά χρωματικά και γευστικά αποτελέσματα…

    Ευχές πολλές και πάλι!
    Ζ.

  3. Απάντηση

    Ξανθή καταπληκτική η συνταγή σου όπως πάντα άλλωστε!

  4. Απάντηση

    Peter ευχαριστώ πολύ!!!

  5. Απάντηση

    georgiaxara σε ευχαριστώ !!

  6. Απάντηση

    Asteri οι γλυκές γεύσεις δεν αρέσουν πάντα, χαίρομαι που σου αρέσουν.

  7. Απάντηση

    RIRI δοκίμασε το σιρόπι είναι εκπληκτικό, εφόσον σου αρέσουν οι συνδυασμοί με γλυκά.

  8. Απάντηση

    Ζαμπία πρώτη φορά το χρησιμοποίησα το σιρόπι κι έχω ξετρελαθεί.Αύριο θα πάρω ρόδια να φτιάξω πολύ να έχω.
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!
    Καλημέρα σου!!!

  9. Απάντηση

    Λίλα σε ευχαριστώ!!!!

  10. Απάντηση

    Πολύ όμορφη συνταγη, μας θυμιζει Χριστουγεννα!!!

  11. Απάντηση

    Νικόλα ευχαριστώ!!Καλά Χριστούγεννα πολλά φιλιά σε όλους ιδιαίτερα στα μικρά σας!!

  12. Απάντηση

    Μου αρέσουν πολύ οι γλυκόξινες γεύσεις και είμαι σίγουρη ότι και αυτό θα μου αρέσει.

  13. Απάντηση

    Καλημέρα,
    Επανήλθα δριμύτερη και σε πείσμα των δύσκολων καιρών, όρθια.
    Η συνταγή σου μου αρέσει πολύ, ιδιαίτερα το σιρόπι ροδιού, το ρόδι μου αρέσει τρελά και πρέπει να δένει πάρα πολύ ωραία με τα υπόλοιπα υλικά.
    Δοκίμασε αν θέλεις να μουλιάσεις τα δαμάσκηνα που θα χρησιμοποιήσεις στη μαυροδάφνη που θα σβήσεις το ψαρονέφρι από το προηγούμενο βράδυ ή για 2 με 3 ώρες, θα με θυμηθείς.
    Σε φιλώ πολύ

    • Marina
    • 30 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Μιλάμε για πολύ gourmet κατάσταση!!!

  14. Απάντηση

    Κατερίνα αν τρως γλυκά με αρμυρά θα σου αρέσει στα σίγουρα.

  15. Απάντηση

    Ποπάκι χαίρομαι που είσαι εδώ!!Σε πείσμα των καιρών θα κρατήσουμε!!!
    Το κολπάκι το ξέρω αλλά ξεχάστηκα αυτή τη φορά μες σε όλα τα άλλα πάλι καλά που μαγειρεύω!!!
    Φιλάκια πολλά

  16. Απάντηση

    Μαρίνα σου αρέσει;;;;
    Πολλά φιλιά!!

  17. Απάντηση

    Εξαιρετικά εμφανίσιμο πιάτο για το εορταστικό τραπέζι!!
    Ωραιότατο Ξανθή!!!

    • iwanna
    • 30 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Με αυτό το πιάτο θέλω να μου κάνεις το τραπέζι……………..τυχαίο;
    δεν νομίζω………χαχαχαχα

  18. Απάντηση

    Γκουρμεδιά ξεγυρισμένη Ξανθή μου!!
    Να είστε πάντα καλά και να στρώνετε τραπέζια γιορτινά!!
    Μεταφέρεται στα αγαπημένα η συνταγή σου
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ

  19. Απάντηση

    ΕΛΕΝΑ σε ευχαριστώ πολύ!!

  20. Απάντηση

    Ιωάννα πες ημερομηνία κι έγινε, δε σου χαλάω χατήρι το ξέρεις.

    • Arti
    • 30 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Θα μου το μαγειρέψεις κι εμένα μια μέρα μανούλα μου?? Δε μου το έχεις φτιάξει ποτέ έτσι!! Φιλάκια!!!

  21. Απάντηση

    Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ, εύχομαι το ίδιο και σε σας.
    Χαίρομαι που σου άρεσε το φαγητό μου.
    Καλό σου βράδυ και πολλά φιλιά.

  22. Απάντηση

    Κούκλα μου όταν γυρίσεις ευχαρίστως!!
    Πολλά φιλάκια!

    • Vita
    • 30 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Υπέροχη συνταγή Ξανθή.και σε εμφάνιση και σε συνδυασμό υλικών.Θα δοκιμαστει οπωσδήποτε τις γιορτές

  23. Απάντηση

    Δαμάσκηνα και ρόδι τα αγαπημένα μου.
    Και τα δυο χριστουγεννιάτικα..και τα συνδύασες πολύ καλά

    Φιλιά

    • eva
    • 30 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή μου γεια στα χεράκια σου!!
    Πολύ ωραίο και γιορτινό το πιάτο σου!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    • eleni
    • 30 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,αυτά τα φαγητά με φρουτάκια έχουν ξεχωριστή γεύση και γλύκα!
    Με δαμάσκηνα φτιάχνω τακτικά,τώρα θα δοκιμάσω και με βερύκοκα-χουρμάδες δε βρίσκω.
    Φιλιά!

    Πάω να συμβουλευτώ τη μαρμελάδα μανταρίνι,λέω να την κάνω.

  24. Απάντηση

    Vita ευχαριστώ κι αν τη φτιάξεις θα ήθελα τη γνώμη σου.
    Καλό μήνα.

  25. Απάντηση

    Marion ας φτιάξουμε τη διάθεση μας γαστρονομικά αφού αλλιώς δεν γίνεται!
    Πολλά φιλιά.

  26. Απάντηση

    Εύα μπαίνουμε σιγά σιγά σε γιορτινά πλάνα!!Πολλά φιλιά.

  27. Απάντηση

    Ελένη θα το καθιερώσουμε θα μου λες τι δεν βρίσκεις εκεί και θα στο στέλνω δεν γίνεται να είσαι παραπονεμένη.
    Αχ φτιάχνεις μαρμελάδα, μπράβο εγώ ένα βαζάκι το χάρισα και θα ξανακάνω αργότερα όμως.
    Καλή επιτυχία και καλό μήνα.

  28. Απάντηση

    Eξαιρετικός συνδιασμός γεύσεων. Ξανθή, είναι ένα πιάτο που θα δοκίμαζα χωρίς δεύτερη σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode