Το Ρόδι σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία.Πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες.
Το αγαπώ αυτό το φρούτο μου αρέσει να φωτογραφίζω τα δέντρα με τους καρπούς του αλλά και με τα άνθη του όταν το προλαβαίνω.
Αυτές της φωτογραφίας η μια είναι στα βόρεια και η άλλη στα νότια.
Στο χωριό θυμάμαι μια μικρή ροδιά στην άκρη ενός κήπου, δυστυχώς δεν υπάρχει πια.
Έχω όμως την τύχη κάθε χρόνο να φτάνουν σε μένα πολλά ρόδια και εγώ με τη σειρά μου να παίζω με τους καρπούς τους.
Κάθε χρόνο φτιάχνω μαρμελάδα μαζί με κυδώνι, πέρσι έφτιαξα ένα καταπληκτικό σιρόπι και φέτος έχω βάλει να γίνεται λικέρ έφτιαξα μια μικρή ποσότητα κυδώνι ρόδι με στέβια και τώρα έγινε αυτό το ζελέ.
Βέβαια δε σταματώ στη ζαχαροπλαστική το έχω εντάξει και στους μαγειρικούς μου πειραματισμούς, σε σαλάτες κρέατα και άλλα.
Ζελέ ροδιού
Συστατικά
- 1 λίτρο χυμό ροδιού
- 1 κιλό ζάχαρη
- 125 ml πηκτίνη μήλου
- χυμό από δυο λεμόνια
Οδηγίες
- Πλένουμε τα ρόδια και τα στύβουμε στο στύφτη πορτοκαλιού ή παίρνουμε τα σπόρια από ρόδια και τα βάζουμε σε αποχυμωτή.
- Περνάμε το χυμό από πυκνό σουρωτήρι καλύτερα μαζί με τουλπάνι.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό με τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε την υγρή πηκτίνη μήλου και το χυμό λεμονιών και βράζουμε μέχρι να δέσει το ζελέ. Έλεγχος με θερμόμετρο 105 βαθμοί.
- Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα και τα αφήνουμε για 24 ώρες.