Είναι να μην μου βάλετε ιδέες θα πειραματιστώ οπωσδήποτε.
Η Φίλη μου η Γιώτα που φτιάχνει εκείνα τα καταπληκτικά σαπούνια και όχι μόνο, πριν λίγο καιρό ήθελε να φτιάξει το γλυκό φιρίκι με τη συνταγή μου αλλά να της βγει κόκκινο για λόγους εορταστικούς.
Συζητήσαμε για ώρα πως αυτό θα μπορούσε να γίνει, η δική μου άποψη ήταν σταθερά με σιρόπι ροδιού.
Για να γίνει βέβαια αυτό τα ρόδια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ κόκκινα.
Η Γιώτα έκανε τις δικές της δοκιμές και έφτασε σε αυτό που εκείνη επιθυμούσε αλλά όχι με ρόδι.
Εγώ το είχα βάλει στο μυαλό μου να πειραματιστώ να δω τι ακριβώς θα βγει.
Έτσι μόλις βρήκα το χρόνο έτρεξα στη λαϊκή βρήκα μικρά φιρίκια και ρόδια πολύ πολύ κόκκινα και το πείραμα έγινε, είναι αυτό που σας παρουσιάζω.
Γλυκό φιρίκι σε σιρόπι ροδιού
2 βάζα
Συστατικά
- 12 μικρά φιρίκια βάρος μετά το καθάρισμα 500γρ
- 2 μεγάλα ρόδια θέλουμε 400 ml χυμό
- 650 γρ ζάχαρη
- χυμό από δύο μικρά λεμόνια
- 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας
- αμύγδαλα καβουρντισμένα προαιρετικό
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε δυο μπολ στο ένα βάζουμε κρύο νερό και τα 3/4 του χυμού λεμονιού. Στο άλλο βάζουμε πολύ ζεστό νερό.
- Πλένουμε τα μήλα. Αφαιρούμε με ειδικό εργαλείο το εσωτερικό του (κουκούτσια) και καθαρίζουμε τις φλούδες του με το εργαλείο καθαρισμού πατάτας (πίλερ)
- Ρίχνουμε το καθαρισμένο μήλο στο ζεστό νερό και συνεχίζουμε με το επόμενο. Μόλις ετοιμάσουμε το επόμενο μεταφέρουμε το προηγούμενο στο μπολ με το λεμόνι και βάζουμε στο ζεστό το επόμενο. Αυτή η διαδικασία βοηθάει να ανοίξουν οι πόροι του μήλου έτσι ώστε να ρουφήξει μετά το σιρόπι. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα μήλα.
- Καθαρίζουμε τα ρόδια και παίρνουμε το χυμό τους. Ο ευκολότερος τρόπος να πάρουμε το χυμό είναι με αποχυμωτή ή με τον παλιό μύλο λαχανικών χρησιμοποιώντας τη λεπτή σήτα.
- Σε μια μικρή βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το χυμό αφού τον στραγγίσουμε από τυχόν υπολείμματα από τους σπόρους και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. ΠΡΟΣΟΧΗ μπορεί να φουσκώσει και να χυθεί.
- Προσθέτουμε τα μήλα αφού πρώτα τα στραγγίσουμε από το νερό. Βράζουμε 5 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο έτσι ώστε τα μήλα να μείνουν βυθισμένα στο σιρόπι και αφήνουμε 24 ώρες.
- Τοποθετούμε και πάλι στην εστία προσθέτουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και βράζουμε σε μέτρια ένταση ξαφρίζοντας αν χρειαστεί. Δένουμε το σιρόπι όπως σε όλα τα γλυκά, έλεγχος με θερμόμετρο 124 βαθμοί. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και βράζουμε ένα λεπτό.
- Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε σε κάθε μήλο 1-2 αμύγδαλα και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
Σημειώσεις
Αν τα ρόδια δεν είναι πολύ κόκκινα μην περιμένετε να πάρει χρώμα.
Οι αναλογίες αυτές είναι για ζυγισμένα - μετρημένα μήλα και χυμό.
Αν δεν έχετε τις δικές μου ανησυχίες φτιάξτε το γλυκό φιρίκι χωρίς ρόδι, τη συνταγή του θα τη βρείτε εδώ
Περισσότερα για τις τεχνικές για τα γλυκά του κουταλιού μπορείτε να δείτε εδώ.
Πρέπει να γίνεται υπερ-αρωματικό αυτό το γλυκό, από εμφάνιση είναι ήδη χάρμα οφθαλμών. Φυρίκια έχω να φάω χρόνια, θυμάμαι ως παιδί κάτι φυρίκια που σου έσπαγαν τη μύτη με το άρωμά τους στο χωριό, δοκιμάζοντας αργότερα από σούπερ μάρκετ απογοητεύτηκα. Αλλά αυτά εδώ άσχετα με το πως είναι ωμά, μαγειρεμένα με τέτοιο σιρόπι σίγουρα ανεβαίνουν επίπεδο!