share

Τρόποι συντήρησης τροφίμων

από
Συντήρηση τροφίμων

Χωρίς να είμαι ειδική αλλά με τις λίγες γνώσεις από μελέτη και πρακτική εμπειρία θα προσπαθήσω να δώσω μερικές πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους – τεχνικές συντήρησης τροφίμων.

Πριν αποφασίσουμε να συντηρήσουμε οποιαδήποτε λαχανικά, φρούτα μυριστικά ή ψάρια ή κρέατα θα πρέπει να έχουμε μελετήσει τι τρόποι υπάρχουν για το καθένα , τι εξοπλισμός χρειάζεται, τι χώρος συντήρησης απαιτείται και για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κάθε προϊόν να συντηρηθεί.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ποιες ποσότητες έχουμε ανάγκη από το κάθε είδος ώστε να μπορέσουμε στα σίγουρα να τα καταναλώσουμε και να μη χρειαστεί να το πετάξουμε.

Αν λοιπόν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με αυτή τη διαδικασία το επόμενο βήμα είναι η επιλογή της πρώτης ύλης το Α και το Ω κατά την άποψη μου.

Μικρό δείγμα από το δικό μου φετινό κελάρι

Ας ξεκινήσουμε από τους τρόπους συντήρησης.

Αποξήρανση

Είναι ό πιο εύκολος τρόπος να συντηρήσουμε μυριστικά, ζυμαρικά, μανιτάρια, φρούτα και λαχανικά.

Για κάποια αρκεί η έκθεση στον ήλιο ή ακόμη και στη σκιά, για κάποια άλλα ειδικό αποξηραντήριο ή ο οικιακός φούρνος.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συντηρήσουμε τις χυλοπίτες, τον τραχανά, τη ρίγανη ,διάφορα μυριστικά, τις λιαστές ντομάτες, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και κάποια φρούτα αφού τα επεξεργαστούμε ή όχι.

Οι καλοί γνώστες των τεχνικών αποξηραίνουν ψάρια και κρέατα. Σίγουρα για αυτά πέρα από τη γνώση χρειάζεται και ειδικός εξοπλισμός.

Διατήρηση στο αλάτι

Είναι το γνωστό πάστωμα σε ξηρή μορφή ή σε υγρή μορφή δηλαδή σε άλμη.

Με την ξηρή μορφή συνήθως παστώνονται ψάρια ή κρέατα.

Στην άλμη διατηρούμε τη φέτα, τις ελιές και τα διάφορα λαχανικά υπό τη μορφή τουρσιού.

Διατήρηση σε λάδι και ξύδι

Είναι μια μέθοδος διατήρησης διάφορων μυριστικών σε συνδυασμό με άλλα υλικά, συνήθως με αυτό τον τρόπο αποθηκεύονται υπό μορφή πάστας κατόπιν επεξεργασίας.

Διατήρηση με προσθήκη ζάχαρης

Με αυτό τον τρόπο όλοι γνωρίζουμε τα γλυκά του κουταλιού, τα διάφορα ζελέ, τις μαρμελάδες και διάφορες σάλτσες όπως η κέτσαπ.

Επειδή η εμπειρία μου είναι μεγαλύτερη σε αυτές τις μεθόδους θα τονίσω ότι η πρώτη ύλη είναι το βασικότερο και στη συνέχεια η καλή επεξεργασία και κονσερβοποίηση.

Συντήρηση σε αλκοόλ

Συνήθως από όσα γνωρίζω με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε τα λικέρ χρησιμοποιώντας φρούτα ή μυριστικά.

Κονσερβοποίηση

Με τον όρο αυτό εννοούμε το σφράγισμα των βάζων στα οποία έχουμε τοποθετήσει συνήθως φρούτα, λαχανικά ή σάλτσες επεξεργασμένα με κάποια από τις πιο πάνω μεθόδους, ακολουθώντας διαδικασία βρασμού έτσι που να επιτύχουμε την καταστροφή μικροοργανισμών ή ενζύμων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοίωση στα τρόφιμα.

Συντήρηση στην κατάψυξη

Τα τελευταία χρόνια που σε πολλά σπίτι υπάρχουν καταψύκτες υπάρχει δυνατότητα συντήρησης φρούτων και λαχανικών στην κατάψυξη, αφού πρώτα υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία αλλά και συσκευασία. Εγώ κρατώ ελάχιστα, λίγο αρακά και περισσότερες μπάμιες όταν βρω καλές.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξουμε θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες επεξεργασίας και αποθήκευσης.

Προσέχουμε πολύ την επιλογή των υλικών αποθήκευσης, αποστειρώνουμε όσα σκεύη απαιτούνται για την αποθήκευση, την διαδικασία κονσερβοποίησης και τους χώρους αποθήκευσης.

Σε κάθε συσκευασία χρησιμοποιούμε ετικέτες με το όνομα του προϊόντος την ημερομηνία παρασκευής και την πιθανή ημερομηνία τελικής κατανάλωσης. (υπάρχουν πίνακες που δίνουν χρόνο συντήρησης)

Οι περισσότερες συσκευασίες όταν ανοιχτούν θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο για μικρότερο διάστημα.

Διαλέγουμε χώρους όσο γίνεται δροσερούς και ξηρούς ή δυνατόν σκοτεινούς ( κάποια προϊόντα αλλοιώνονται με την παρουσία φωτός).

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode