Αφού είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση για το γλυκό από τα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια θα μιλήσουμε σήμερα για τα φαγητά. Χάριν του στολισμού έγινε ένα κόκκινο κι ένα άσπρο φαγητό.
Ντομάτες γεμιστές με κους κους αλλά και φιλέτα γλώσσας ρολά με γαρίδες.
Ας ξεκινήσουμε από τις ντομάτες γεμιστές με κους κους
Τα υλικά για 5 ντομάτες
Μικρές στρογγυλές ντομάτες
Κους κους 50γρ
Πιπεριά μερικά κομματάκια
Κρεμμυδάκια φρέσκα 2-3
Μάραθο 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο
Τυρί φέτα 100γρ.
Πάστα ελιάς 1 κουτ. γλυκού
Ελαιόλαδο 2-3 κουτ. σούπας
Αλάτι και πιπέρι
Χυμό από μισό λεμόνι
Διαδικασία
Πλένουμε τι ντομάτες και τις ανοίγουμε κόβοντας ένα κομμάτι από τη μεριά του κοτσανιού. Τις αδειάζουμε με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού και κρατάμε το εσωτερικό τους.
Σε ένα μικρό μπόλ βάζουμε το κους κους με ίση ποσότητα βραστού νερού και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5-7 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
Σε άλλο μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση κόβοντας τα κρεμμυδάκια μέρος από το εσωτερικό των ντοματών το μάραθο, τρίβουμε το τυρί και προσθέτουμε κι όλα τα άλλα υλικά συν το μουλιασμένο κους κους.
Φιλέτα γλώσσας ρολά με γαρίδες
Τα υλικά για 2 άτομα
Φιλέτα γλώσσας 4 κατεψυγμένα μοιρασμένα στη μέση κατά μήκος
Γαρίδες 10-12 αποφλοιωμένες
Κολοκυθάκι 1 στρογγυλό μικρό κομμένο σε κυβάκια
Μάραθο 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο
Κρεμμυδάκια φρέσκα 2-3 ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο 5-6 κουταλιές
Αλάτι και πιπέρι
Χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
Κρασί λευκό 1/2 ποτήρι κρασιού
Διαδικασία
Ξεπαγώνουμε τα φιλέτα και αφού τα στεγνώσουμε ανάμεσα σε χαρτοπετσέτες τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μας περιμένουν. Επίσης πρέπει να έχουμε ξεπαγώσει και τις γαρίδες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα κρεμμυδάκια και το κολοκυθάκι. Σβήνουμε με το μισό κρασί κι αφήνουμε να σωθούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε και το μάραθο κι ανακατεύουμε.
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τα φιλέτα και τοποθετούμε 2-3 γαρίδες και λίγο από τα λαχανικά μας.
Ρολάρουμε και κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
Τοποθετούμε τα ρολά σε πυρέξ και όση γέμιση έχει περισσέψει ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και το χυμό λεμονιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα ( στο μεσαίο ράφι του φούρνου) για 20 λεπτά.
Σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα τους.
Εγώ χάριν της διακόσμησης των στεφανιών έβαλα τα υπόλοιπα ρολά σε μπολ σερβιρίσματος μαζί με τη σάλτσα τους και σερβίραμε από εκεί.
Έχω πάρει φόρα τις τελευταίες μέρες κι όλο σκαρώνω κάτι σε στεφάνι.
Ακόμη και τη σαλάτα μας την έκανα στεφάνι.
Επειδή δε υπήρχαν δυο κόκκινα αυγά στο ψυγείο έφτιαξα μια αγκιναρόπιτα και τα έβαλα μέσα.
Αυτό τον καιρό έχει τις ωραιότερες αγκινάρες καθώς και φρέσκο υπέροχο αρακά δοκιμάστε την με σφολιάτα ή φύλλο σπιτικό, προσθέτοντας ένα πικάντικο τυρί ( εγώ έβαλα αρσενικό Νάξου) και θα με θυμηθείτε.
Ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!!
Περισσότερες ιδέες για βρώσιμα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια θα δείτε εδώ και εδώ
Καλημέρα Ξανθή μου,πολύ γευστικές και ευπαρουσίαστες οι Πρωτομαγιάτικες δημιουργίες σου..Εύχομαι καλή εβδομάδα και καλή Πρωτομαγιά!!
Καλημέρα,Ξανθή,μύρισε πρωί πρωί το φαγητό σου…Μου αρέσουν τα γεμιστά…Εγώ βάζω ρύζι ΄και τραχανά στη γέμιση…Πολλά φιλιά..και καλή Πρωτομαγιά…
Καλημέρα Ξανθή και καλή εβδομάδα!
Αυτό το στεφάνι το λάτρεψα από την προηγούμενη ανάρτησή σου!
Πάρα πολύ όμορφο αλλά και πεντανόστιμο! Γεια στα χεράκια σου!
Φιλιά, καλή πρωτομαγιά!
Ξανθή,τι πρωτότυπη παρουσίαση φαγητών και γλυκών,που είδα στην προηγούμενη ανάρτηση!
Και μόνο που τα βλέπεις φτάνει,πόσο μάλλον να τα δοκιμάσεις-τα γεμιστά θα προτιμήσω,αγαπημένα μου.
Φιλιά!
Φιλενάδα μου! τα παιδιά τρελαθήκανε με τις Αγκινάρες “μουσακά” σου!!!
Φιλιά πολλά!
Ξανθή μου είναι τέλεια πολύ ωραία παρουσίαση!!!
Να περάσετε καλά, καλή Πρωτομαγιά!!!
Φιλιά!!!
Καλέ Ξανθούλα μου τι εμπνεύσεις είναι αυτές που έχεις??? Τελικά σου πάει πολύ η ανοιξη και δη η Πρωτομαγιά !!!!!!! όλα πολύ πολύ ωραία.
φιλια πολλά και καλή πρωτομαγιά
Όλα υπέροχα!!!!!!!!!!!!!!!
Καλή Πρωτομαγιά!
Τι ομορφιές είναι αυτές πάλι! Υπέροχα τα στεφάνια σου! Καλή Πρωτομαγιά με υγεία! Να περάσετε όμορφα αύριο!
Όλα ωραία! Καλή Πρωτομαγιά!
Το ότι πήρες φόρα Ξανθή μου αυτό φαίνεται. Και γράφεις κιόλας, όχι μόνο δημιουργείς. Όλα είναι τέλεια.
Καλή Πρωτομαγιά!!!
Φιλάκια!!!
Μια μεριδούλα απ’ όλα για να τον ευχαριστηθώ τον μήνα! Και να ευχηθώ ολόψυχα να είναι καλός!
Καλό Μήνα καλή μου.
Ψηφίζω (για να είμαι και στο κλίμα των ημερών) ρολά γλώσσας με γαρίδες!!
Το στεφάνι σου τέλειο για ακόμα μια φορά!
Καλή Πρωτομαγιά!
Κι αυτό το ”στεφάνι” είναι για φάγωμα Ξανθή μου.
Ωραία φαγητά κάνεις.
Φιλιά
Καλή Πρωτομαγιά
Υπέροχο πιάτο και μοναδικό στεφάνι Ξανθή μου!!! Κι αυτό, όπως και το γλυκό στεφάνι σου, πρέπει να έγινε πεντανόστιμο!!!! Καλή πρωτομαγιά
Μπράβο, Ξανθή μου, μοναδικά τα στεφάνια σου, νόστιμα και δελεαστικά!
Γεια στα χέρια σου και την έμπνευσή σου!
Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα!
Καλό μήνα Ξανθή μου!!!
Τα πιο νόστιμα στεφάνια που έχω δει…
Πολλά φιλιά
Καλό μήνα Ξανθή! Με υγεία και χαρά!
Καλο μήνα Ξανθή μου! Τι νόστιμιές βλέπω πάλι!!!
Καλό κι ολάνθιστο μήνα σε όλους!!!
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας και τις ευχές σας!!
Αυτό θα πει ανοιξιάτικη κουζίνα!
Καλό μήνα, γεμάτο γεύσεις και αρώματα!
Δεν έχω λόγια!
φιλιά
Νένα
Καλημερα Ξανθη, ποτε δεν εχω φτιαξει τοματες γεμιστες με κους κους.
Θα ακολουθησω κ θα τις φτιαξω συντομα.
Φαινονται παντανοστιμες.
Καλημερα!
Φιλια πολλα!
Καλημερα Ξανθη, ποτε δεν εχω φτιαξει τοματες γεμιστες με κους κους.
Θα ακολουθησω κ θα τις φτιαξω συντομα.
Φαινονται παντανοστιμες.
Καλημερα!
Φιλια πολλα!
Δεν καταλαβαινω γιατι τα γραμματα βγηκαν στα Αγγλικα.
Μαρεσει πολυ η ιδεα σου με κους κους.
Φιλια Πολλα!!
Πολύ ωραίες ιδέες!