Δέκα Χρόνια!!

από
round-stamp-heading

Ο χρόνος κυλά χωρίς να το καταλαβαίνουμε και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι πέρασαν δέκα χρόνια που αυτή η σελίδα είναι στο αέρα. Ας ξετυλίξουμε όμως λίγο το ιστορικό της.

Πριν δέκα χρόνια, μια ωραία Μαγιάτικη μέρα, η Λίνα αποφάσισε να δημιουργήσει αυτή τη σελίδα, με πρώτη ανάρτησή της μια σπιτική λεμονάδα.

Όμως δεν έφτανε η λεμονάδα, η σελίδα θα έπρεπε να έχει ένα όνομα. Και εκεί δίπλα της καθόταν μια όμορφη άσπρη γάτα, χάριν της οποίας πήρε  το όνομα, το οποίο κρατήσαμε παρότι υπήρχαν προτροπές για αλλαγή.

Μαζί με τη Λίνα, εκείνη την εποχή, δίναμε συνταγές σε ένα ομαδικό forum και είχαμε μια τυπική επικοινωνία.

Όμως μια άλλη δική μου συνταγή, που έκανε εντύπωση στη Λίνα, στάθηκε η αφορμή της συνεργασίας μας και της κοινής μας πορείας αυτά τα δέκα χρόνια. Αυτή η συνταγή ήταν από τη διεθνή κουζίνα, μου την είχε στείλει τότε ο γιος και είναι αυτά τα “ψωμάκια” Naan Bread. Έκτοτε έχουν γίνει και φωτογραφηθεί πολλές φορές και από τις δυο μας.

Πολλοί μας έχουν ρωτήσει γιατί ασχολούμαστε με αυτή τη δραστηριότητα.

Πρώτο και κύριο είναι η αγάπη μας για τη μαγειρική την εξερεύνηση πρώτων υλών και την επεξεργασία τους με σεβασμό.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η ανάγκη της  καταγραφής, όσων μάθαμε από τους γονείς μας ή τις νοικοκυρές της ιδιαίτερης πατρίδας μας, έτσι ώστε να μείνουν στα παιδιά μας και, γιατί όχι, και στα εγγόνια μας.

Από την πλευρά μου φρόντισα να καταγράψω συνταγές παραδοσιακές του τόπου μου, όπως η παρασκευή χυλοπιτών, τραχανά, βουτύρου, το ψήσιμο αρνιού, το κοκορέτσι οι παραδοσιακές πίτες και πολλά άλλα, όπως μου τα έμαθαν οι γονείς μου ή μου τα είπαν παλιές νοικοκυρές του χωριού και όχι μόνο.

Μια μεγάλη μου αγάπη είναι τα   γλυκά του κουταλιού , οι  μαρμελάδες και τα λικέρ. Με αυτά ασχολήθηκα λίγο παραπάνω, διαβάζοντας διάφορα βιβλία Ελληνικά ή ξένα, μαζεύοντας πληροφορίες από παλιές νοικοκυρές, πειραματιζόμενη, πολλές φορές παράλληλα με φίλες.

Νομίζω ότι έχω συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες, πέρα από τις συνταγές, σχετικά με τις τεχνικές που μπορείτε να τις βρείτε εδώ εδώ και εδώ.

Το ίδιο έκανε και η Λίνα, όσο της επέτρεψαν οι δυνατότητες της, μιας και, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν έχει τον ίδιο διαθέσιμο χρόνο με εμένα και έτσι, δίνοντας μου μια ελευθερία κινήσεων, τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι περισσότερο εγώ.

Στην πορεία της σελίδας αποφασίσαμε να την εμπλουτίσουμε, δίνοντας ένα εβδομαδιαίο μενού με συνταγές δικές μας ή και άλλων food blogger μερικές φορές, το οποίο το βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας.


Αργότερα προστέθηκαν δυο άλλες μόνιμες στήλες, που ανανεώνονται και ενημερώνονται περιοδικά, με θέμα τα εποχικά προϊόντα που βρίσκουμε στις αγορές και τι μπορούμε να φτιάξουμε, ανάλογα την εποχή, με αυτά.

Σε όλο αυτό το διάστημα της ενασχόλησης μου με τη σελίδα, είχα την τύχη, ίσως και λόγω του ότι ζω στην πρωτεύουσα, όπου γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους της εστίασης, της γεύσης, παραγωγούς προϊόντων, ακόμη και εταιρείες σχετιζόμενες με τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα.

Κρατώ τις ιδιαίτερες φιλίες που έκανα με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, κάποιες ήταν καθοριστικές για μένα.

Επίσης και οι δυο μας κρατάμε μέσα μας τις εξαιρετικές φιλίες που δημιουργήθηκαν με άλλες ή άλλους food bloggers στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την ανταλλαγή απόψεων, είτε αυτό αφορούσε μια συνταγή ή ένα προϊόν, ένα φρούτο ένα λαχανικό.

Υπήρξαν και δύσκολες μέρες άλλοτε με τεχνικά προβλήματα και άλλοτε με συμπεριφορές. Ευτυχώς για τα τεχνικά θέματα, είχαμε πάντα κοντά μας το γιο μου, αποκλειστικό σύμβουλο και βοηθό. Τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάσω, δεν θέλω καν να τα θυμάμαι.

Σε όλα αυτά τα χρόνια γράφτηκαν γύρω στις χίλιες συνταγές, πολλές διορθώθηκαν στην πορεία βλέποντας τες με μια άλλη ματιά είτε ως προς τη διαδικασία είτε ως προς το φωτογραφικό υλικό.

Και μιας και το ανέφερα όλα όσα έχουν γραφτεί εδώ είναι μαγειρεμένα για τις ανάγκες του καθημερινού μας φαγητού ή των γιορτών, από εμάς στην οικιακή μας κουζίνα, σερβιρισμένα στα καθημερινά μας πιάτα και φωτογραφισμένα από εμάς ή τους οικείους μας, χωρίς  ιδιαίτερες γνώσεις food styling  ή φωτογραφίας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους χιλιάδες αναγνώστες που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε, για όσο μας το επιτρέψουν οι συνθήκες της ζωής.

Λίνα – Ξανθή – Αλέξανδρος

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Penelope
    • 10 Μαΐου 2018
    Απάντηση

    Και στα επόμενα 10 με την ίδια ποιότητα και συνέπεια, Ξανθή, Λίνα και Αλέξανδρε!
    Είναι όντως 10 και μερικά ακόμη στα ομαδικά που γνωριστήκαμε (όπως τα μέτραγα κι’ εγώ τις προηγούμενες ημέρες) και ομολογώ πως με “προβλημάτισε” η σκέψη για το πως περνάει έτσι ο χρόνος!

    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 11 Μαΐου 2018
    Απάντηση

    Εύχομαι να γιορτάσετε την επόμενη επέτειο με την ιδια διάθεση και να είστε πάντα καλά! Να αφήνετε πίσω τα άσχημα και να κρατάτε τα (πάρα πολλά) καλά αυτής της διαδρομής!

    • Marion
    • 11 Μαΐου 2018
    Απάντηση

    Εύχομαι πολλά πολλά χρόνια ακόμα Ξανθή & Λίνα.
    Το καλό του blogging οι φιλίες μέσα από αυτό.
    Να είστε καλά και να μας δίνετε ωραίες συνταγές!!

    Φιλιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode