Πότε μαζεύουμε και τι από τους αγρούς και τα δάση

από
Βότανα

Πριν λίγους μήνες μια διαδικτυακή φίλη με ρώτησε πότε μαζεύουμε κάποια βότανα ή χόρτα.

Ήταν μια πρόκληση για μένα να γράψω δυο λόγια που πηγάζουν από την εμπειρία μου ή από διαβάσματα.

Το σημαντικότερο όλων είναι να μαζεύουμε μόνο όσα γνωρίζουμε καλά και ποτέ να μην καταστρέφουμε το φυτό ή το δέντρο.

Ποτέ δε μαζεύουμε φυτά ή καρπούς αν δε γνωρίζουμε ότι είναι βρώσιμα, έχοντας γνώση και της  περιοχής που τα συλλέγουμε.

Η αποξήρανση τους θα πρέπει να γίνεται σε σκιερό και ξηρό μέρος χωρίς υγρασία.

Τα φρούτα πάντα θα πρέπει να πλένονται προσεκτικά και επεξεργαζόμαστε μόνο όσα είναι ώριμα και όχι με παρουσία σάπιων ή ζωυφίων.

Για να υπάρχει συνέχεια πρέπει πάντα να φερόμαστε με σεβασμό στη φύση!!

Αναφέρω μερικά βότανα, άνθη και καρπούς, σίγουρα υπάρχουν και άλλα και πολύ θα ήθελα να συμπληρώσει όποιος γνωρίζει και άλλα στα σχόλια.

Στο κολαζ των φωτογραφιών μερικά από αυτά που αναφέρω στο άρθρο από το αρχείο φωτογραφιών μου.

  1. Αφροξυλιά: τα άνθη της τον Μάιο και τους καρπούς αρχές Σεπτέμβρη όταν θα έχουν ωριμάσει καλά.
  2. Αβρωνιές και σπαράγγια:  τα βρίσκουμε από Φεβρουάριο έως Απρίλιο.
  3. Βατόμουρα: συνήθως υπάρχουν από τέλος Ιουλίου έως και Σεπτέμβριο. Προσοχή στα αγκάθια του θάμνου.
  4. Βαλσαμόχορτο:  το βρίσκουμε τέλος Μάϊου  με αρχές Ιουνίου. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα άνθη του.
  5. Γιαδουράγκαθο: χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι από τα άνθη του, που μαζεύονται προς το τέλος του καλοκαιριού όταν ξεραθούν πλήρως
  6. Δάφνη: Μπορούμε να μαζεύουμε όλο το χρόνο αλλά προτιμότερο είναι κατά το τέλος του καλοκαιριού
  7. Ελιχρυσος: Μαζεύουμε το Μάιο που τα άνθη του έχουν το ζωηρό κίτρινο χρώμα.
  8. Θυμάρι:  όταν είναι ανθισμένο συνήθως Ιούνιο Ιούλιο και πάντα κόβουμε με ψαλίδι χωρίς να ξεριζώνουμε
  9. Κινόροδα: από Σεπτέμβριο και ίσως μέχρι Νοέμβριο σε κάποιες περιοχές
  10. Κορόμηλα: από Ιούνιο έως και Αύγουστο
  11. Κράνα: Συνήθως η ωρίμανση τους γίνεται Αύγουστο προς Σεπτέμβριο ανάλογα το υψόμετρο.
  12. Κούμαρα: Θα τα συναντήσουμε από τον Οκτώβριο  και μετά, μαζεύουμε μόνο τα ώριμα. Δείτε εδώ περισσότερα.
  13. Μάραθο άγριο: τον Απρίλιο έως Μάιο
  14. Μούρες: Ωριμάζουν από τον Ιούλιο και μετά. Προσοχή για τη συλλογή των κόκκινων φοράμε γάντια.
  15. Μύρτα: Μαζεύουμε τέλος φθινοπώρου αρχές χειμώνα όταν οι καρποί θα έχουν ωριμάσει.
  16. Ρίγανη: την άγρια ρίγανη τη μαζεύουμε ανάλογα με το υψόμετρο από τέλους Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου το αργότερο Δεν ξεριζώνουμε ποτέ κόβουμε με ψαλίδι. Δείτε εδώ για την επεξεργασία της. Την ίδια εποχή μπορούμε να μαζέψουμε και θρούμπι.
  17. Ροδοπέταλα: Μαζεύουμε  τα βρώσιμα το Μάιο, δείτε  εδώ λεπτομέρειες.
  18. Σπαθόχορτο: Μαζεύουμε το Μάιο μέχρι αρχές Ιουνίου
  19. Άγρια σύκα: το Μάιο και προσέχουμε να μην έχουν πιάσει χνούδι μέσα. Φοράμε γάντια κατά τη συλλογή.
  20. Τίλιο: Μαζεύουμε τα άνθη της φλαμουριάς κατά τους θερινούς μήνες κυρίως Ιούνιο Ιούλιο.
  21. Τσάπουρνα: θα τα συναντήσουμε στο τέλος του καλοκαιριού αρχές του Φθινοπώρου, προσοχή στη συλλογή το φυτό έχει αγκάθια.
  22. Τσάι του βουνό: όταν υπάρχει πρόσβαση σε ψηλό βουνό τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ξεριζώνουμε ποτέ αλλά κόβουμε με προσοχή με ψαλίδι
  23. Άγρια χόρτα: μαζεύουμε μόνο όσα γνωρίζουμε και μόνο από περιοχές που δεν έχουν ψεκαστεί  ή δεν έχουν πρόσφατα λιπανθεί. Συνήθως βρίσκουμε τους χειμερινούς μήνες μετά από βροχές  και λίγα την άνοιξη. Δεν τα ξεριζώνουμε αλλά τα κόβουμε προσεκτικά με μαχαίρι
  24. Φασκόμηλο: Μαζεύουμε τα φύλλα όλο το χρόνο γιατί το φυτό είναι αειθαλές.
  25. Φραγκόσυκα: Ωριμάζουν από τον Αύγουστο και μετά. Απαιτείται μεγάλη προσοχή για τη συλλογή τους και το καθάρισμα τους, δείτε εδώ περισσότερα.
  26. Χαμομήλι:  όταν είναι καλά ανθισμένο συνήθως Απρίλιο με Μάιο, μαζεύουμε προσεκτικά με ψαλίδι τα άνθη.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΦΙΛΊΤΣΑ ΜΑΝΤΙΚΑ
    • 17 Ιουλίου 2022
    Απάντηση

    Ξανθή μου υπέροχες οι επισημάνσεις σου και πολύ κατατοπιστικές και σ’ ευχαριστώ πολύ .Εκείνο που ήθελα να πω είναι οτι το τήλιο εδώ στο Πήλιο το μαζεύουμε από 15-21/5 και πριν το τρυγήσουν οι μέλισσες .Μετά από αυτές τις μέρες δεν αξίζει να μαζευτεί γιατί έχει πέσει το άνθος του .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode